Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen te weinig betrokken bij automatisering

Mark van Dorresteijn
Verpleegkundigen moeten meer invloed krijgen bij de automatisering van de zorg. ‘We horen nog te vaak dat verpleegkundigen geconfronteerd worden met automatisering in plaats van dat zij actief betrokken worden bij het opstellen van een programma van eisen, de selectie, het onderhoud of de doorontwikkeling van een elektronisch verpleegkundig dossier (evd).'
Verpleegkundigen te weinig betrokken bij automatisering

Met deze conclusie komt V&VN Verpleegkundige en Zorginformatica (VZI) op basis van een enquête onder 150 verpleegkundigen. 90 procent van de respondenten werkt zelf met een evd.

Over het algemeen vinden verpleegkundigen het evd voor verbetering vatbaar. De dossiers zijn vooral registratief van aard en ondersteunen het verpleegkundig proces te weinig. Belangrijke verantwoordingsinformatie zoals kwaliteitsmetingen maken vaak nog geen onderdeel uit van het dossier. Ook is voor verpleegkundigen niet altijd duidelijk welke applicaties onder het evd vallen. 40 procent van de verpleegkundigen vindt dat werken met het evd tijd bespaart, 30 procent denkt dat het evd juist meer tijd kost.

De verpleegkundigen zien ook voordelen. Zo zijn de digitale documenten beter leesbaar de dan papieren dossiers. En zij vinden het multidisciplinaire gebruik waardevol.

Meer invloed

V&VN VZI wil graag dat verpleegkundigen meer invloed krijgen op het evd. ‘Dat is niet alleen een taak van de softwareleveranciers, maar ook van de beroepsgroep zelf. V&VN zal ondersteuning moeten bieden om dit voor elkaar te krijgen. De VZI zal zich inspannen om met een eenduidige eisenlijst te komen.’

1 REACTIE

  1. Dit zie je inderdaad vaak. Vroegtijdige betrokkenheid is goed voor de inhoud (en dus betere aansluiting tussen processen en systeem), goed voor het draagvlak en de acceptatie en vergroot dus de kans op succes rond de investering in het EVD.
    Maar vroegtijdige betrokkenheid bij de invoering van een EVD is ook moeilijk vanwege de krappe bezetting die op de werkvloer bestaat. Zie daar een mooie uitdaging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.