Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verschillende ziekenhuisprijzen per verzekeraar

De kosten van dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kunnen maar liefst dertig procent verschillen, afhankelijk van de zorgverzekeraar van de patiënt. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Independer.
zorgverlenersFotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar rekent bijvoorbeeld voor een enkelvoudige ingreep bij een talgklier op de huid 261,41 euro als de patiënt bij CZ verzekerd is. Dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kost een patiënt die bij een andere zorgverzekeraar zit 339,72 euro. Dit is een prijsverschil van bijna 80 euro. Patiënten die voor een behandeling aanspraak maken op hun eigen risico weten nu niet bij welke zorgverzekeraar ze het goedkoopst uit zijn. Eerder liet de publicatie van de ziekenhuistarieven door zorgverzekeraar CZ al zien dat de kosten van een behandeling per ziekenhuis enorm kunnen verschillen. Het onderzoek van Independer laat zien dat de schimmigheid van ziekenhuistarieven nog groter is.

Onderzoek
Independer heeft 25 ziekenhuizen ondervraagd over de kosten van bepaalde behandelingen van bepaalde verzekeraars. Er zijn vijf verschillende kleine aandoeningen en drie andere verzekeraars in het onderzoek opgenomen. De uitkomsten zijn afgezet tegen de kosten die een patiënt bij CZ zou moeten betalen.

Tarievenlijst
Uit de meeste onderzochte cases komt naar voren dat de ziekenhuistarieven verschillen per zorgverzekeraar. Ben je geen CZ klant? Dan rekenen ziekenhuizen voor een bepaalde behandeling vaak niet hetzelfde tarief als op de CZ tarievenlijst. Zelfs voor een kleine behandeling kan het prijsverschil oplopen tot ruim 100 euro. Op Independer.nl staan alle uitkomsten van dit onderzoek vermeld.

Transparant
Opvallend is dat veel ziekenhuizen onvoldoende transparant zijn over hun tarieven. Het blijkt enorm lastig voor patiënten om tarieven van een toekomstige behandeling te achterhalen. Ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar of hebben deze gegevens niet beschikbaar. Ook zijn er ziekenhuizen die hun tarieven niet willen delen. 10 van de 25 ondervraagde ziekenhuizen zijn wél transparant over de kosten.

Oproep
Independer roept ziekenhuizen op om de afgesproken tarieven per zorgverzekeraar voor het komende jaar voor 19 november op hun website te publiceren. In ieder geval voor behandelingen tot het maximum eigen risico van 885 euro omdat patiënten tot aan dit bedrag zelf kosten kunnen maken. Marie Louise Stiemer van Independer: ‘Het is goed om te zien dat de zorgverzekeraars een eerste stap gezet hebben op weg naar transparantie. Nu is het de beurt aan ziekenhuizen om dit goede voorbeeld te volgen.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

2 REACTIES

  1. "Het blijkt enorm lastig voor patiënten om tarieven van een toekomstige behandeling te achterhalen."
    Als ik naar mijn garage bel met de vraag: "ik hoor een geluidje onder de motorkap, wat gaat dat kosten?" dan zal de garagehouder mij vooraf ook geen prijs kunnen geven. Die zal me vertellen dat ik langs zal moeten komen (=consult op polikliniek), zodat een monteur (=arts) kan kijken wat er mogelijk aan de hand is (=diagnose stelling). Ik snap uiteraard wel dat je in het geval van een ziekenhuis al vrij snel je eigen risico kwijt bent bij een enkel polibezoek.
    Als ik dezelfde garage bel met de vraag wat het gaat kosten om bij mijn type auto een nieuwe versnellingsbak te laten monteren (=DBC declaratiecode 15Bxxx), dan kan men mij dat zeer waarschijnlijk exact vertellen.
    Het is voor een ziekenhuis door de DBC systematiek heel lastig om vooraf een prijs te kunnen geven, omdat je dan min of meer een glazen bol moet hebben om aan de hand van mogelijk vast te leggen zorgactiviteiten een casus kunt afleiden op de website van de Nza om zodoende een DBC declaratiecode te verkrijgen. Als je die eenmaal hebt, dan kan elk ziekenhuis je een prijs geven (de contractprijs bij een zorgverzekeraar of de passantenprijs).

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom zou een patiënt het tarief niet op kunnen vragen bij de zorgverzekeraar, waarmee hij een overeenkomst heeft, en die namens hem de tarieven heeft afgesproken met het ziekenhuis?
    Waarom heeft CZ eigenlijk zulke verschillende prijzen afgesproken voor dezelfde behandeling?
    Overigens wordt nu net gedaan of de prijslijst van een ziekenhuis aan de zorgverzekeraar gedicteerde prijzen zijn. Ik denk dat een ziekenhuis graag bij iedere verzekeraar zoveel mogelijk min of meer gelijke prijzen zou hanteren, maar dat dat onmogelijk is, omdat iedere verzekeraar zijn eigen eisen tav de tarieven van (een deel) van de behandelingen heeft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.