Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verslag Congres

‘Mislukken vermaatschappelijking is geen optie ’ De vermaatschappelijking van zorg is mislukt, stelt Frank van Hoof van het Trimbos-instituut. “Cliënten leven vaak in een sociaal isolement, hebben weinig betaald werk en bezigheden buitenshuis.”
Verslag Congres

Mislukken is geen optie, stelt Van Hoof tegelijk met zijn vaststelling dat de ermaatschappelijking is mislukt. “Dan schrijf je mensen af. Er moet nog sterker worden ingezet op ondersteuning om sociale integratie te bevorderen”, adviseert hij bij de opening van het Congres Gewoon waar het kan, de vermaatschappelijking voorbij? dat ZorgVisie organiseerde met de brancheorganisaties GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Op het congres wordt de balans opgemaakt van de vermaatschappelijking van zorg. Staatssecretaris Ross geeft haar eerder op film opgenomen reactie op de peiling van TNS NIPO naar de houding van burgers tegenover de vermaatschappelijking van zorg. Ross is geschokt dat burgers geen actieve rol voor zichzelf zien weggelegd. Vermaatschappelijking is een zaak voor de overheid en de zorginstellingen, vinden negen van de tien burgers.

Ook de directeuren van de brancheorganisaties VGN Jopie Nooren en GGZ NL Jos de Beer kijken vanaf het witte doek recht de zaal in en geven live commentaar. Nooren constateert dat burgers huiverig worden als de vermaatschappelijking dichtbij komt. “De sleutel tot succes is laten zien dat het kan.”

Met ZorgVisie-films en paneldiscussies wordt ingezoomd op de thema’s wonen, scholing, arbeid en vrije tijd. Commerciële woningcorporaties moeten afblijven van de terreinen van ggz-instellingen, want dat is “psychiatrische grond”, stelt Gijs Francken van de Stichting Huisjes. De stichting wil daar 15.000 woningen bouwen voor zware schizofreniepatiënten. Eelco Damen, bestuurder van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan, vindt dat zorginstellingen veel intensiever met woningcorporaties moeten samenwerken om zelfstandig wonen te bevorderen. “Wij bouwen niets meer zelf, onze corebusiness is zorg en ondersteuning.” Maar Hans Goeman, van de RIBW Nijmegen en Rivierenland, pleit juist voor zelf bouwen, want “dan kun je de winst in je eigen zak steken”.

Scholing is een cruciale succesfactor. “Als het daar lukt, dan voorkom je problemen later met arbeid en vrije tijd”, zegt Nooren. Arbeid is de moeilijkste stap in vermaatschappelijking. Vooral ggz-cliënten vallen buiten de boot, blijkt uit cijfers. Oorzaak is de steeds maar toenemende arbeidsproductiviteit, zegt Mario van Mierlo van MKB Nederland. Toch zijn er wel parels van voorbeelden, zo blijkt uit de ZorgVisie-film over bierbrouwerij De Praal in Amsterdam. Als de (voormalige) ggz-cliënten maar vaak kunnen pauzeren, brouwen ze heerlijk bier. Abrona-bestuurder Nico Peelen ziet vooral mogelijkheden voor regulier werk in de groenvoorzieningen en de horeca. Rob de Jong, bestuurder van Pluryn Werkenrode, vindt dat gehandicaptenzorgaanbieders te veel van hetzelfde doen. Hij roept op een conferentie alleen over arbeid te organiseren waar zorginstellingen met reïntegratiebedrijven en werkgevers afspreken om in drie jaar tienduizend gehandicapten te laten doorstromen naar regulier werk. Andrée van Es, voorzitter GGZ Nederland, omarmt dat idee in haar afsluitende betoog. Ook werkgeversorganisatie VNO NCW, MKB Nederland en VGN zeggen hun medewerking toe. ZorgVisie brengt de partijen om tafel. (BK)

Publicatiedatum: 30 november 2005

BRON: redactie ZorgVisie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.