Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Vertrekpremie’s ziekenhuisbestuurders nog steeds fors

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vertrekkende bestuurders van ziekenhuizen krijgen regelmatig forse vertrekpremies mee. Vorig jaar ontvingen 13 bestuurders een afkoopsom met een totale waarde van 3,3 miljoen euro.
Vertrekpremie’s ziekenhuisbestuurders nog steeds fors

De hoogste premie was voor Maarten Imkamp die bij de Gelre Ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn vertrok. Hij kreeg bijna vier ton mee.

Beloningscode NVZD

Dat blijkt uit een ranglijst van de grootste afkoopsommen die het artsenvakblad Medisch Contact woensdag publiceert. De lijst is gebaseerd op een inventarisatie van de jaarverslagen die 88 Nederlandse ziekenhuizen onlangs deponeerden bij het CIBG, de databank van het ministerie van Volksgezondheid. Volgens het onderzoek van Medisch Contact komen vier uitgekeerde bedragen uit boven de norm van maximaal één jaarsalaris. De norm staat in de beloningscode van de NVZD, de vereniging van directeuren van instellingen in de gezondheidszorg en geldt sinds 2009.

Politieke druk

Sommige vertrekregelingen zijn zo geconstrueerd dat ze minder opvallen in jaarverslagen. Zo kiezen ziekenhuizen regelmatig voor het doorbetalen van het reguliere salaris aan een ex-bestuurder waardoor er officieel geen sprake is van een ontslagregeling. Medisch Contact constateert dat bezuinigingen en maatschappelijke en politieke druk op ziekenhuizen om de uitkering van hoge afkoopsommen te voorkomen, geen effect hebben gehad. Ruim 6 procent van de ziekenhuisbestuurders kreeg vorig jaar een ontslagvergoeding, evenveel als in 2010.

Kortere zittingsduur

Wel is de hoogte van de vertrekpremie afgenomen met gemiddeld 23 procent. De daling is deels te verklaren uit de kortere zittingsduur van de vertrokken bestuurders.

NVZD: ‘Jammer’

Voorzitter Ruud Lapré van de NVZD, de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg, noemde het woensdag ,,jammer dat dit nog gebeurt.” De NVZD heeft de cijfers nog niet gezien. ,,Het kan nog om oude contracten gaan, maar als dat niet zo is, is het echt tegen onze code, die zegt dat maximaal één jaarsalaris de norm is.” De NVZD kan echter geen sancties opleggen aan overtreders van de code. (anp)

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Paul ik mis ook nog Herman Blom die 380.000 euro vertrekpremie zou willen meenemen nadat hij ontslag had gekregen bij zorgppartner in Gouda wegens frauduleuze handelingen, zeg maar gewoon dus de boel belazeren. Dus er moet ook nog een lijst komen van criminelen. De politiek kijkt er na en doet verder niets. Vakbonden houden zich er ook helaas niet mee bezig, die hebben het ook al te druk met zichzelf, jammer want het gaat ten koste van de medewerker en de patient.

  3. Paul ik mis ook nog Herman Blom die 380.000 euro vertrekpremie zou willen meenemen nadat hij ontslag had gekregen bij zorgppartner in Gouda wegens frauduleuze handelingen, zeg maar gewoon dus de boel belazeren. Dus er moet ook nog een lijst komen van criminelen. De politiek kijkt er na en doet verder niets. Vakbonden houden zich er ook helaas niet mee bezig, die hebben het ook al te druk met zichzelf, jammer want het gaat ten koste van de medewerker en de patient.

  4. Zolang als ik ontslagtrajecten heb meegemaakt, heb ik een ‘graaicultuur’ gezien van hoog tot laag. altijd geschermd met contract dat men sloot. zeker in de zorg is daar heel veel geld van ‘de handen aan het bed’naar medewerkers, hoog tot laag, vaak met lang arbeidsverleden, gegaan. Natuurlijk, heb je een hoog salaris, dan is je vergoeding hoog. Maar voor iedere medewerker FWG 5 tot 80 en NVZD regeling. is de kantonrechtersformule gebruikt, dan wel wat afgesproken stond in het contract. Dat heet rechtsgelijkheid. Omdat het om zeer hoge bedragen gaat, mee eens, worden een aantal reageerders helaas selectief. Graag dan algemeen en voor iedereen. ik heb alleen het vermoeden dat reacties op de mijne, reacties oproepen in de trant van: Maar het is toch anders… Het zij zo.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.