Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal vervalste geneesmiddelen vertienvoudigd

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De afgelopen jaren is het aantal vervalste medicijnen vertienvoudigd. Dat blijkt uit de MedicijnMonitor 2018 van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). ‘Wij blijven ons inzetten voor de veiligheid van geneesmiddelen’, aldus directeur Gerard Schouw.
geneesmiddelen

Vooral veel geneesmiddelen die online worden aangeboden, zijn vervalst. ‘In 2017 werden 25 miljoen potentieel gevaarlijke medicijnen in beslag genomen’, aldus de monitor.

Nieuw systeem

De waarde van deze middelen is ook aanzienlijk toegenomen. Om medicijnen van vervalsingen te onderscheiden, werkt de farmacie aan een nieuw systeem. ‘Ieder doosje met echte en veilige medicijnen krijgt de komende jaren een unieke blokjescode.’

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoge zorgkosten

Door betere medische behandelingen stijgen de zorgkosten. ‘We geven in Nederland relatief veel uit aan zorg; jaarlijks bijna 4.200 euro per inwoner.’ Dat is iets lager dan het gemiddelde in landen met een hoog inkomen (4.369 euro per inwoner). En dat bedrag blijft groeien, aldus de branchevereniging.

Van 2007 (0,9 miljard) tot 2017 (2,4 miljard) zijn de uitgaven aan medicijnen in ziekenhuizen gestegen. Dit komt doordat nieuwe medicijnen vaker in het ziekenhuis worden toegediend en doordat dure medicijnen van de apotheker naar het ziekenhuisbudget is overgeheveld. Volgens de branchevereniging zijn de uitgaven sinds 2011 stabiel ten opzichte van de totale zorgkosten. ‘De stijging van kosten komt vooral door de toename in de hoeveelheid geneesmiddelen die worden voorgeschreven.’ Volgens de VIG besteden ziekenhuizen 10 procent van hun budget aan medicatie.

Uitgaven geneesmiddelen

De branchevereniging concludeert uit de metingen dat patiënten in Nederland relatief snel toegang hebben tot nieuwe medicijnen. Gemiddeld duurt het na de registratie 228 dagen voordat een geneesmiddel wordt vergoed via de zorgverzekering en beschikbaar is. ‘Wel duurt het twee keer zo lang voordat patiënten de beschikking hebben over nieuwe geneesmiddelen die vallen onder financiële arrangementen.’

Ten opzichte van andere welvarende Europese landen geven Nederlanders weinig geld uit aan medicijnen. Per hoofd geeft Nederland jaarlijks ongeveer 376 euro uit. Dat is ruim onder de 604 euro van de gemiddelde Europeaan.

Geneesmiddelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werk aan de winkel

De VIG is trots op de resultaten die Nederland in de zorgsector boekt. Zo is de vijfjaarsoverleving van kanker de afgelopen twintig jaar gestegen van 52 naar 64 procent. ‘Toch is er nog veel werk te doen.’ Zo wordt er ingezet op het vinden van een effectief medicijnen tegen ernstige ziektes, wordt de inzet op veiligheid van geneesmiddelen vergroot en blijft de betaalbaarheid van nieuwe medicijnen een aandachtspunt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.