Vervang niet-reanimeren-penning door melding lsp’

Mensen die niet gereanimeerd willen worden, kunnen bij Patiëntenfederatie Nederland online een niet-reanimerenpenning bestellen. Onder andere internist Frank Bosch van het Rijnstate ziekenhuis betwijfelt het nut daarvan. ‘Voor de aanschaf van zo’n penning zou mijns inziens op z'n minst een consult met een arts vooraf moeten gaan.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Binnen zorginstellingen wordt voor het overgrote deel adequaat omgegaan met mensen die niet gereanimeerd willen worden. Bij opname en op andere momenten is er een gesprek met de behandelende arts, waarbij patiënten hun wensen kenbaar maken. Vervolgens worden alle zorgmedewerkers op de hoogte gebracht van de niet-reanimatiewens via een notitie in het elektronisch patiëntendossier (epd). ‘Bij het Rijnstate communiceren wij de niet-reanimerenwens zelfs ook met onze partners in de keten, zoals huisartsen en verzorgingshuizen en dergelijke’, zegt Bosch.

Te eenvoudig
Buiten de zorginstellingen ligt dat anders. ‘Er zijn steeds meer burgerhulpverleners die kunnen reanimeren en er hangen overal steeds meer

4
319

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Ik reageer alleen op de voorgestelde techniek. Ik denk dat het LSP nooit een vervanger kan zijn van een op het lijf gedragen penning of bandje. Beschikbaarheid is een belangrijke reden. Het is m.i. te zien als een zinvolle aanvulling op elkaar. Maar er zijn risico's op inconsistentie.
    Gewoon goed nadenken over wat er aan de hand is en dan handelen conform de beste professionele aanpak lijkt hier gewezen, rekening houdend met de patienten wensen uiteraard, maar ik ben zeer geporteerd van de suggestie dat niet reanimeren niet automatisch betekent dat iemand eerder dood wil.

  2. Lees alle reacties
  3. Angst om als een kasplantje uit een reanimatie te komen is echt niet de hoofdreden om te kiezen voor niet reanimeren.
    Het is het gewoon een mooie manier om afscheid van het leven te nemen, zonder strijd, pijn of benauwdheid.. Dit geldt niet alleen voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Ook gezonde mensen moeten deze keuze kunnen maken. Soms is het gewoon goed zoals het is.

  4. Alles staat of valt met een goede afweging. LSP is zeker belangrijk maar op veel momenten niet te raadplegen. Ik ben erg geporteerd van het zelfbeschikkingsrecht van mensen. Ik vind er niks mis mee als mensen accepteren dat de natuur grillig en onvoorspelbaar is.
    Wat is lastiger vind is dat het er soms op lijkt dat als iemand heeft aangegeven dat hij niet gereanimeerd wil worden dat er niet zo snel meer te wordt gereageerd in spoedeisende situaties. Iemand die niet gereanimeerd wil worden wil niet automatisch eerder dood.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.