Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vervang reactor Petten om toekomstig isotopentekort te voorkomen’

Mark van Dorresteijn
De Tweede Kamer moet uiterlijk eind dit jaar een besluit nemen over de vervanging van de onderzoeksreactor in Petten. Daarvoor pleit Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde.
‘Vervang reactor Petten om toekomstig isotopentekort te voorkomen’

De kernreactor in Petten is oud en ligt momenteel stil voor onderhoud. Volgens Verzijlbergen wordt met “veel kunst- en vliegwerk” voorkomen dat kankerpatiënten moeten wachten op hun behandeling. De behandeling van patiënten met andere ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen loopt al vertraging op, stelt de voorzitter. Mensen met minder urgente klachten komen volgens hem nog later aan de beurt.

Knoop snel doorhakken

Als de Tweede Kamer toestemming geeft voor de bouw van de nieuwe reactor, duurt het nog minstens acht jaar voordat de nieuwe reactor klaar zal zijn voor gebruik. De huidige, verouderde reactor moet tot die tijd blijven draaien om aan de vraag naar de medische isotopen te kunnen blijven voldoen. “Omdat de reactor zo oud is, kan dat problemen opleveren”, zegt Verzijlbergen. “Ik ben niet bang voor onveilige situaties maar in de toekomst is steeds langer en vaker onderhoud nodig.” Volgens Verzijlbergen is er overeenstemming in de Tweede Kamer over de vervanging in Petten. “De politici moeten daarom snel de knoop doorhakken.”

Gezondheidsbelangen

Nederland en Canada leveren samen ongeveer 75 procent van de medische isotopen die wereldwijd nodig zijn. In beide landen ligt de productie op het moment stil wegens onderhoud van de reactoren. Kleinere leveranciers in onder meer België moeten de productie nu zo goed mogelijk op gang houden. “Politici moeten zich realiseren welke gezondheidsbelangen op het spel staan. Voor veel patiënten is de productie van de isotopen van heel groot belang.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Tekort isotopen nog tot eind juli’

Ziekenhuizen Noord-Holland kampen met tekort aan isotopen

Dreigend tekort medische isotopen in ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.