Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verzekeraar moet werken aan preventie’

HILVERSUM – Om te voorkomen dat zorgverzekeraars niet meer willen investeren in de preventie van een ziekte bij een patiënt zouden verzekeraars, net als in het voetbal, een transferbedrag voor hun verzekerden kunnen afspreken. Dit vindt de Stichting De Nationale DenkTank na een onderzoek naar chronisch zieken in Nederland.
'Verzekeraar moet werken aan preventie'

De stichting hoopt dat verzekeraars meer gaan doen aan preventie wanneer eer een tranfsersysteem wordt afgesproken. Volgens de organisatie zouden zorgverzekeraars elkaar moeten betalen voor overstappende klanten, zodat de investeringen in preventie niet verloren gaan.

Health Transfer Systeem

Het onderzoeksteam, bestaande uit 25 wetenschappers, beveelt aan een zogenoemd Health Transfer Systeem op te richten. In dit systeem betalen verzekeraars een bedrag voor verzekerden die naar hen overstappen. Het systeem moet voorkomen dat de investering, die de oude verzekeraar deed in preventie van ziekten voor die verzekerde, verloren gaat. Volgens de denktank zou dit systeem binnen twee jaar te realiseren moeten zijn.

Onderzoek

De onderzoekers hebben zich vanaf augustus beziggehouden met de zorg van chronisch zieken en hoe die verbeterd kan worden. Aan de hand van honderden interviews met zorgverleners en patiënten hebben zij knelpunten in kaart gebracht en adviezen geformuleerd. De denktank, opgericht in 2005 om de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen te verbeteren, biedt het rapport ‘Recept voor morgen’ maandag aan de vice-voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit Cathy van Beek aan.

Zelfmanagement

In het rapport wordt ook gepleit voor zelfmanagementprogramma’s voor patiënten. Deze programma’s helpen patiënten om beter met hun ziekte om te gaan. Hierdoor worden ze minder afhankelijk van zorgverleners en kunnen ze zichzelf beter redden. Doordat ze beter met hun ziekte kunnen leven, wordt ook verergering van de ziekte voorkomen. (ANP)

Patiënten zonder compensatie geweerd

Chronisch zieken eisen no-claim terug

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.