Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verzekeraars: ‘Discussie over grens ongezond leven is diffuus’

Redacteur KinderopvangTotaal
Een hogere premie voor rokers tast het solidariteitsbeginsel van basiszorgverzekering aan. Zorgverzekeraars Nederland wijst op de haken en ogen: Waar ligt de grens en wie bepaalt of iemand ongezond leeft? “De uitvoering van deze vorm van premiedifferentiatie levert een enorm apparaat op.”
Verzekeraars: ‘Discussie over grens ongezond leven is diffuus’

Premiedifferentiatie is in de eerste plaats een politieke discussie, benadrukt Wouter Kniest, woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. De branche zit niet te springen om een discussie over verhoging van de verzekeringspremie op basis van leefstijlaspecten als roken en drinken. “Deze vorm van premiedifferentiatie heeft verstrekkende gevolgen. Waar ligt de grens van wat gezond is en wat niet? Dat grijpt diep in de persoonlijke levenssfeer. Nu is het roken en drinken, maar straks gaat de discussie bijvoorbeeld over blessurerisico’s bij het sporten. Bovendien kan de controleerbaarheid ertoe leiden dat een enorm apparaat moet worden opgetuigd, met alle ongewenste effecten van dien.”

Principieel

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek werd gisteren duidelijk dat 55 procent van de Nederlanders vindt een verhoging van de zorgpremieverhoging voor rokers en drinkers tot de mogelijkheden behoren. “Een principiële en vooral politieke discussie,” aldus Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland. “Wij hebben geen gemeenschappelijk standpunt hierover.” Kniest wijst wel op de kracht van het huidige fundament van solidariteit en gelijke toegang in de basiszorgverzekering.

Positieve prikkels

Verschillende zorgverzekeraars hanteren wel ‘positieve prikkels’ om hun cliënten te bewegen tot een gezondere leefstijl, zoals met korting bij sportscholen of stoppen met roken-programma’s. Dit soort preventieve maatregelen wordt overigens uit het basisverzekeringspakket gehaald door het huidige kabinet. Volgens Kniest is het moeilijk het effect van leefstijlprogramma’s te meten. “Je kunt zo maar door een ziekte worden getroffen. Uit onderzoek in achterstandswijken blijkt wel duidelijk dat investeren in preventie van gezondheidsrisico’s werkt.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Meer zorgpremie voor rokers en drinkers

Nederlanders vrezen stijging zorgpremie

Steeds minder mensen kunnen premie betalen

Zorgpremie mogelijk omhoog vanwege solvabiliteitseis

5 REACTIES

  1. we zijn een welvarend land geworden mede door onze hoge belastingen en solidariteit.
    Het past niet bij onze cultuur om dit te doorbreken met extra premies voor mensen die minder gezond leven dan kennelijk maatschappelijk geaccepteerd.
    Gezond leven heeft voor iedereen een andere betekenis zonder stress doorroken, een borrel ter ontspanning, beetje wiet,hardlopen/voetballen te ontspanning en om te bewegen. Kortom wie bepaald wat gezond leven is…

  2. Lees alle reacties
  3. En wat te denken van het passief meeroken? Moeten passief meerokers ook een hogere premie betalen?
    Beste is natuurlijk het roken te ontmoedigen op een wijze zoals de USA laat zien. New York heeft nu een bevolking waarvan 14% nog rookt. Jongeren roken voor 7% nog. Dat heeft de burgemeester weten te bereiken door een algeheel verbod op roken in openbare ruimten en gelegenheden en een forse accijns op tabakswaren. Een pakje kost daar nu een 8 euro per stuk.
    Maar ja. Dat soort maatregelen gaat ten koste van het verdienmodel van de Nederlandse Overheid. Die heeft een eigen agenda. Macrobeslag op de burger is in Nederland 60.3%. Een wereldrecord. Investeren in preventie met behoud van het verdienmodel Overheid is als dweilen met de kraan open en het komt de consultancy en adviesbureaus alleen maar ten goede. Wel allemaal in de aanvullende verzekeringen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.