Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars mogen medische dossiers niet meer in

Zorgverzekeraars die willen weten of zorgverleners frauderen, kunnen dit vanwege de privacywet niet meer controleren in de medische dossiers van patiënten.

Met controles van medische dossier voorkwamen verzekeraars dat zorgverleners onjuiste rekeningen indienden voor bijvoorbeeld behandelingen die niet waren uitgevoerd of onnodig waren. Zo kwam vorige maand nog een grote fraudezaak aan het licht, toen een tandarts enkele tonnen aan declaraties ten onrechte vergoed wilde hebben.

Verlopen

Informatie in de dossiers is privacygevoelig en daarom is in de wet vastgelegd dat de verzekeraars alleen inzage hebben als ze voldoen aan een gedragscode. De regeling voor verzekeraars om patiëntengegevens op te mogen vragen bij ziekenhuizen en artsen is echter sinds 5 februari verlopen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) laat weten dat het verzekeraars vanaf dit moment verboden is om dossiers op te vragen.

Actualiseren

“De controles zijn in strijd met de wet en kunnen leiden tot schending van het medisch beroepsgeheim”, aldus het college in De Telegraaf. De zorgverzekeraars hadden voor 5 februari deze code moeten actualiseren en laten goedkeuren door het CBP, maar hebben dat verzaakt.

Nieuwe regeling

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) betreurt dat er nog geen nieuwe overeenkomst is. “Wij wilden wachten op onderzoek van de Zorgautoriteit die in kaart brengt hoe verzekeraars met privacygegevens omgaan. Maar het CBP heeft ons die tijd niet gegund”, stelt een woordvoerster, die tevens meldt dat de verzekeraars geen dossier van de patiënt in zullen zien, totdat er weer een nieuwe regeling is. (De Telegraaf)

Lees ook:

‘Privacy patiënten bij EPD onvoldoende gewaarborgd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.