Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars: ‘RVZ slaat plank mis’

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg heeft ongelijk als zij denkt dat de zorgkosten minder snel toenemen als zorgverzekeraars meer risico gaan lopen. Zorgverzekeraars Nederland zegt dit in een reactie op het rapport dat de RVZ deze week uitbracht.

In dat rapport ‘Uitgavenbeheersing in de gezondheidszorg’ adviseert de RVZ om de nacalculatie af te schaffen vanaf 2010. Dat is een bedrag dat zorgverzekeraars achteraf terugkrijgen voor dure verzekerden, zoals chronisch zieken. Als zorgverzekeraars straks niet meer op nacalculatie kunnen rekenen, lopen zij dus meer risico. Dat prikkelt hen tot zuinige zorginkoop, verwacht de RVZ.

Onzekerheden systeem

Helemaal niet waar, vindt brancheorganisatie ZN. Het is te vroeg om de nacalculatie af te schaffen want de zorgverzekeraars hebben nog veel te weinig inzicht in de kosten van verschillende groepen verzekerden. Voornaamste reden is dat de risicoverevening nog niet is uitontwikkeld. Dat is het bedrag dat zorgverzekeraars vooraf krijgen zodat de risico’s over hen allemaal worden gespreid en verzekeraars niet in de verleiding komen om dure patiënten te weigeren. Het systeem kampt nog met onzekerheden vanwege de problemen met de invoering van dbc’s waardoor betrouwbare cijfers over de zorgkosten ontbreken.

Nacalculatie behouden

De zorgverzekeraars willen zowel de compensatie vooraf als de nacalculatie behouden. Zij zien dit als extra bescherming voor het geval de overheid de zorgkosten te laag raamt of te optimistisch inboekt. Volgens ZN is dit de afgelopen jaren regelmatig het geval geweest. Zij wijzen ook op een ander, nadelig gevolg: als de nacalculatie wordt afgeschaft, zouden de verzekeraars zich op een andere manier willen indekken en hogere premies vragen aan hun verzekerden. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

RVZ: kosten zorg moeten omlaag

‘Het kan zo niet verder met de zorg’

‘Agis koopt het beste zorg in’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.