Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGN vreest nieuw verdeelsysteem Wlz-budget

Er komt een nieuw model voor de verdeling van het budget over de zorgkantoorregio’s in de Wet langdurige zorg (Wlz). Sommige zorgregio’s gaan er op vooruit en andere regio’s krijgen minder Wlz-budget. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vreest willekeur.
Geld660

Het nieuwe verdeelmodel is gebaseerd op de uitstaande indicaties in een regio en heeft vanaf 2018 invloed op de beschikbare middelen. De nieuwe manier van verdelen leidt tot een verschuiving van middelen tussen regio’s. Met name de kleine Wlz-uitvoerders moeten een deel van hun budget gaan inleveren. Volgens VGN is onvoldoende onderzocht wat de gevolgen van de nieuwe verdeling zullen zijn voor de vergoeding van zorg.

Impactanalyse

‘De VGN heeft het nieuwe verdeelmodel uitgebreid besproken met de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza)’, laat een woordvoerder van VGN weten. ‘De autoriteit wilde geen impactanalyse doen, maar heeft wel toegezegd goed te monitoren wat de consequenties zijn. Ook geven zij aan dat geen enkele cliënt de dupe zal worden en iedereen moet kunnen rekenen op goede zorg. Wij vrezen echter wel dat met dit nieuwe verdeelsysteem de zorgkantoren bij wie het budget wordt verlaagd, toch op basis van kosten gaan sturen welke zorgvariant de cliënt krijgt. Maar dat mag nooit de route zijn. De VGN staat ervoor dat de juiste weg is: een onafhankelijke indicatie op basis waarvan de cliënt zelf een keuze moet kunnen maken. Het geld moet de cliënt volgen, niet andersom.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.