Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Videoconferencing in de zorg booming

Mario Gibbels
Verbeterde kwaliteit en de lagere kosten zorgen ervoor dat videoconferencing in de zorg sterk groeit. Daarbij telt mee dat de zorg een redelijk onontgonnen markt is op het gebied van videoconferencing, aldus het bureau Frost & Sullivan.
Videoconferencing in de zorg booming

Daar komt bij dat deze systemen tegenwoordig kant-en-klaar in de winkel liggen. De aanschaf is laagdrempeliger dan ooit en biedt vele voordelen. Geografische grenzen worden met een eenvoudige handeling uitgewist, zodat ook ziekenhuizen of artsenposten in moeilijk toegankelijke gebieden contact kunnen hebben met specialisten. Daarnaast biedt het systeem de nodige voordelen op het gebied van onderwijs.

De uitrol van dergelijke systemen ondervindt echter ook verzet van personeel dat vervangen denkt te worden door deze technologieën, aldus Frost & Sullivan. Een andere keerzijde is dat het niet altijd eenvoudig zal blijken de systemen te integreren met zaken als EPD’s en andere ziekenhuissystemen die per land kunnen verschillen.

(ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

2 REACTIES

 1. Ik sluit me aan bij de reactie van meneer Jansen. Het is ook onze ervaring in de IKL/IKR/IKZ regio dat na de start met de regionale oncologiebespreking, videoconference bewezen veilig en stabiel is om verder in andere processen in de zorg in te zetten.
  Meer informatie treft u ook aan op http://www.ottohealth.com en vervolgens onder artikelen/media “FMT en Mpluz: deel1 deel2

 2. Lees alle reacties
 3. Dit artikel gaat over de wereldwijde situatie. De toepassingen van videoconferencing en de bezwaren er tegen zijn toch anders in Nederland.
  Uit marktonderzoek en mijn eigen dagelijkse bevindingen blijkt dat je in elk Nederlands ziekenhuis videoconferencing vindt. Het is begonnen bij de Oncologie, waarbij veel patiëntoverleg wordt gehouden tussen specialisten van verschillende ziekenhuizen.
  Wat we nu zien, is een bredere uitrol van videoconferencing binnen ziekenhuizen. Steeds meer andere afdelingen gaan ook over.
  Dus ja, videoconferencing in de zorg is booming! Het gaat niet om vervanging van mensen, maar om een efficiëntere manier van werken.
  Voor vragen of meer informatie over videoconference systemen in de zorg: geertjansen@inter.nl.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.