Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vier procent extra loon in cao ouderenzorg en thuiszorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De lonen in de ouderenzorg en thuiszorg gaan met vier procent omhoog. Werkgevers en vakbonden zijn op 7 mei een nieuwe cao vvt (thuiszorg en ouderenzorg) overeengekomen.
Zorgverzekeraars geven OVA-ruimte niet helemaal door
Foto: Fotolia

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 april 2018. De loop looptijd is vijftien maanden, tot 1 juli 2019. De loonsverhoging van 4 procent gaat in per 1 oktober 2018. Vanaf 1 september stijgen ook de leerlingensalarissen met 10 procent, en de stagevergoedingen met ruim 16 procent. Naast de vakbonden FNV, CNV, NU91 en FBZ zijn dat de werkgeversorganisaties ActiZ en BTN.

Hogere loonsverhoging dan elders

De loonsverhoging is hoger dan in andere sectoren. Om die te realiseren, moeten de financiers in de zorg reële en dekkende tarieven vaststellen en hanteren. Werkgevers en vakbonden doelen hiermee op de overheid, zorgverzekeraars en gemeenten. Ze stellen dat gemeenten nu op grote schaal te lage tarieven betalen voor thuishulp en dat ze onvoldoende bekend zijn met de nieuwe eisen van de wmo-zorginkoop. Door verzekeraars worden te vaak forse kortingen toegepast op de door de Nederlands Zorgautoriteit vastgestelde maximumtarieven. Bovendien houden zij het geld dat de overheid beschikbaar stelt voor loon-prijsindexering vaak in deels in eigen zak. De sociale partners vinden dat onaanvaardbaar. Zij ontwikkelen een gezamenlijke strategie en trekken samen op om financiers ertoe te bewegen reële tarieven te hanteren.

Oriëntatiebaan

‘Kom in de ouderenzorg werken. Dat is het signaal dat we met deze cao afgeven. Het is een cao zonder verslechtering. Mensen in de ouderenzorg krijgen hiermee de waardering die ze verdienen. We gaan samen met de werkgevers de naleving organiseren’, zegt FNV-bestuurder Wim van der Hoorn. Naast extra loon kent de cao nog een nieuwigheid om de sector aantrekkelijk te maken: de oriëntatiebaan. Dat is een drie maandelijks contract voor mensen die nog geen ervaring hebben in de zorg. In die periode krijgen ze gewoon een inkomen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.