Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties29

Vierhout: ‘Faillissement van twintig ziekenhuizen dreigt’

Mark van Dorresteijn
De bezuiniging van 314 miljoen euro op de cure is draconisch, stelt Pieter Vierhout, voorzitter raad van bestuur Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. “Wij kunnen geen garantie geven dat we elementaire zorg kunnen blijven leveren. We zullen bedden moeten sluiten op de intensive care en de SEH.”
Vierhout: ‘Faillissement van twintig ziekenhuizen dreigt’

Minister van VWS Edith Schippers verlaagde onlangs de bezuiniging van 549 naar 314 miljoen euro. Maar dat is in Vierhouts ogen nog steeds niet op te brengen voor ziekenhuizen met weinig vet op de botten. “Voor twintig ziekenhuizen met weinig reserves dreigt een faillissement.”

Sluiting van ziekenhuizen

De bezuinigingen zullen leiden tot sluiting van ziekenhuizen, vreest Vierhout. “We mogen de deuren niet sluiten vanwege de zorgplicht. Maar we kunnen geen garantie geven dat we elementaire zorg kunnen blijven leveren. We zullen bedden moeten sluiten op de intensive care en de SEH. Voor complexe dure zorg zullen we Zeeuwen door moeten verwijzen naar andere ziekenhuizen. Dat betekent dat ze onaanvaardbaar ver moeten reizen. Voor ziekenhuizen in de periferie zijn deze bezuinigingen een ramp. Die mensen hebben geen keus. Daar zou het kabinet rekening mee moeten houden.”

Vlucht naar België

Vierhout vindt het onredelijk om ziekenhuizen zo fors te korten, omdat ook de zbc’s en het buitenland verantwoordelijk zijn voor de overschrijdingen. “Onderschat de groei van de zorg in het buitenland niet. Dat gaat echt om enorme aantallen. Ik schat dat tien tot vijftien procent van de Zeeuwen naar Belgische ziekenhuizen gaat. Dat zal in Noord-Brabant en Limburg niet anders zijn. En vind je het gek? Hier moeten patiënten wachten op zorg, terwijl ze in België direct worden geholpen. Het is onredelijk om de ziekenhuizen te straffen als zij niet verantwoordelijk zijn voor de groei. Dat is zelfs gevaarlijk. Daardoor komen de Nederlandse ziekenhuizen in een negatieve spiraal. Zo’n astronomisch bedrag kun je alleen ophoesten door mensen te ontslaan. Daardoor zullen patiënten nog langer moeten wachten en neemt de vlucht over de grenzen een nog hogere vlucht.”

Engelse toestanden

Vierhout waarschuwt voor Engelse toestanden. “In Engeland floreren de privéklinieken, terwijl de National Health Service is geïmplodeerd. Hier dreigt een soortgelijke ontwikkeling als je de markt vrij spel geeft in het b-segment. Ziekenhuizen blijven zitten met de complexe en acute zorg die nog in het a-segment zit, maar daarin geldt nog de oude bekostigingssystematiek die niet kostendekkend is. Ziekenhuizen blijven dus zitten met dure verliesgevende behandelingen. Er moet ook in het a-segment transparantie op kosten komen en kostendekkende tarieven.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Lees het volledige interview in de papieren nieuwsbrief die vrijdag verschijnt.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

29 REACTIES

  1. Ik heb helaas niet zoveel kennis van de gezondheidszorg maar een ding moet duidelijk zijn…..leidinggevenden zullen er altijd zijn en dus ook personeel die een en ander moeten MANAGEN.
    Om primaire zorg te leveren heb je management nodig. Wat mij tegenstaat zijn de uitwassen in salaris en secundaire voorwaarden. Maar ook hier moeten afspraken over te maken zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Het lijkt mij dat medisch specialisten en bestuurders een plafond moeten krijgen in hun salaris. Een vriend van mij maakte een afscheid van een directeur in Arnhem: het leek volgens hem of de zonnekoning afscheid nam, wat dat heeft gekost en achteraf bleek dat hij nog een jaar lang op de loonlijst stond ! Het verhaal van jan jansen klinkt mij bekend in de oren (‘amen’). Dat Belgie, nou daar heb ik ervaringen met een vriend die niet goed behandeld is: vanwege een lullige stoornis in de schildklierfunctie(achteraf bezien niet bestaand maar verstoorde meting door jodium van een rontgenonderzoek) zo lang gewacht op de hartchirurgie dat er een hartinfarct ontstond. Dus dat is ook niet allemaal goud wat er blinkt.

  4. Door alle bezuinigingen is er geen ruimte meer voor innovatie in de zorg. @BJ refereert misschien aan projecten waarvan hij/zij niet weet wat de invloed ervan is op de totale operationele organisatie en kostenbesparingen. Er is een enorme toename van indirect zorggerelateerde verplichtingen waaraan ziekenhuizen onafhankelijk van hun locatie en grootte, moeten voldoen. Als je als modern ziekenhuis niet meer kunt investeren en innoveren blijft het zoals het nu is en iedereen lijkt dat geen oplossing te vinden. Blijf je zitten met verouderde apparatuur, slecht opgeleide mensen en bestaande behandelmethoden en die zijn te duur om te kunnen betalen als ziekenhuis. Of de kwaliteit is te laag. Maakt me niet uit wie het zegt, Vierhout of de schoonmaker, iedereen voelt de toenemende druk om met nog minder middelen meer en hoogwaardiger zorg te verlenen.

  5. Beste Esther.
    De zorg is al zo vaak op de schop gegaan dat er niets meer van over is. Dit is te danken aan de managers. Een ziekenhuis is het toppunt van over management. Voor iedere etenskar is er een manager.
    Daar moet dus de reorganisatie beginnen. Top down i.p.v. bottum up zoals vaak gebeurd.
    Het zijn niet de managers die het geld verdienen in de ziekenhuizen, maar de mensen aan het bed. De grootste soupeerders van het zorggeld zijn de managers.
    Wat is voor jou de beste zorg??
    Waarschijnlijk de goedkoopste voor de zorgverzekering. Want die heeft het contract geloten. En dat is inderdaad niet altijd de beste zorg. Maar ik denk dat er in Nederland geen slechte zorg gegeven wordt. Dat zeggen managers om hun baantje te houden. Vanaf het moment dat een ziekenhuis een zgn zorgwinkel werd en het ziekenfondsstelsel op de helling moest, is er alleen maar een neerwaartse spiraal ontstaan. Alleen de ziekenfondsen zwemmen nu alleen nog maar meer in het geld i.p.v. pootje baden.

  6. @fred.vande.laar: ben het hier mee eens, de organisatie van de zorg moet op de schop. Zoals het nu georganiseerd is het onbetaalbaar en inefficient en niet langer houdbaar.
    @hans: hiermee houd je wellicht geld over voor zaken als service als wassen en strijken en wat al niet meer en intelligente technologie waarmee je contact met je familie en vrienden in het ziekenhuis kunt hebben op een andere wijze.
    Als de kwaliteit verbetert, verkort dit eveneens de ligduur!
    Met een uitzondering natuurlijk van zorg voor chronisch zieken en oncologische zorg.
    @Marieke: bereikbare zorg voor iedereen, betekent niet altijd de beste zorg! Het is een afweging en een keuze voor de toekomst.

  7. De bezuinigingen moeten geleidelijk doorgaan.Tegelijkertijd moet gekeken worden naar alternatieven n.a.v. de kapitaallastenbrief van de vorige minister.Ik denk dat hiervoor ook een rol is weggelegd voor investeerders zoals private equity.Ziekenhuizen dienen zich te concentreren op hun kerntaken.De overige zaken kunnen zij best uitbesteden.
    Nederland onderkent in onvoldoende mate het nut en de noodzaak van huisartsenklinieken.Zeker tegen de achtergrond van de sterke vergrijzing en de toename van chronisch zieken lijkt mij de oprichting van huisartsenklinieken belangrijk.
    Ik verwijs U hiervoor naar Canada,Australie and Great Britain
    Algemene,perifere en kleine ziekenhuizen zijn bedoeld voor de acute en niet-complexe behandelingen.70% van de SEH-behandelingen kan de huisarts ook goed doen daarvoor heb je geen dure SEH met daarbij behorende voorzieningen voor nodig zoals IC.Een goed geoutilleerde huisartsenkliniek kan veel doen zowel in de preventieve als curatieve sfeer.Topklinische en academische ziekenhuizen dienen ook door de overheid actief te worden gesteund en ondersteund.Dit soort ziekenhuizen zijn geschikt voor de acute en complexe behandelingen.Daarnaast hebben deze topklinische en academische ziekenhuizen een opleidngs- en wetenschappelijke functie.Wanneer het ziekenhuislandschap niet structureel veranderd zullen de kosten en de kwaliteit problematisch blijven.

  8. Door mismamnagement van deze Vierhout en zijn voorganger Simons zijn de Admiraal de Ruyter Ziekenhuizen in de problemen geraakt. In Amsterdam was er ook zo’n ziekenhuis. Deze is geprivatiseerd, heeft het gehele linkse management eruit gegooit en vervangen door een veel kleiner aantal lieden die werken willen ipv eeuwig te overleggen. Na 2 voldeeld het sziekenhuis weer aan alle eisen en was er van verliesgevendheid geen sprake.
    Mijn idee is, weg met die Vierhout want hij is zich nu al aan het indekken voor het debakel dat hij mede veroorzaakt.

  9. Toen ik vanuit de industrie in de zorg ging werken, verwachte ik een moderne professionele bedrijf te komen. Niets is minder waar. Veel gebouwen en facilitaire installaties zijn hopeloos verouderd tot op het gevaarlijke af. In de ziekenhuizen word je bedolven onder de vele commissies en mensen met een chronisch gebrek aan pragmatisch inzicht. De overheid en alle daaraan gerelateerd organisaties stellen eisen, die vaak absurd zijn en getuigen van weinig realisme. Eigen specifieke Nederlandse normen voor techniek, medicatie etc… leiden tot absurde situaties en overdreven hoge kosten. Bijvoorbeeld het stellen van industriële kwaliteitseisen aan kleinschalige –noodzakelijke- productie faciliteiten voor een ziekenhuisapotheek, die daardoor onbetaalbaar worden in aanschaf en beheer.
    Het bouwen van een nieuw ziekenhuis is al helemaal onbegonnen werk. Als je de financiering al rond krijgt, staat er in Nederland vervolgens een leger aan lokale, regionale en nationale overheids dienaren klaar, om projecten zodanig te vertragen, dat de kosten hopeloos uit de hand lopen en er eigenlijk gevaarlijke situaties ontstaan, omdat oude ziekenhuizen moeten worden aangehouden tot –ver- over de technische houdbaarheidsdatum.
    Aan de salariskosten kan het niet liggen, zelfs medewerkers met een HBO opleiding en veel verantwoording komen amper fatsoenlijk boven de modaal grens uit, terwijl topbestuurders en medisch specialisten, salarissen opstrijken juist beginnend bij de Balkenende norm.
    Het adagio van de overheid luid marktwerking, hoezo marktwerking. Marktwerking werkt alleen in een liquide markt,zoals een autoindustrie. Het zal de verzekeraars een zorg zijn wat de kosten in de zorg bedragen, zolang zij in staat zijn de zorgpremie te incasseren bij de burger. Ook het feit dat er alleen al binnen europa forse prijsverschillen bestaan tussen medicatie, geeft aan dat er geen sprake is van gezonde concurrentie.
    Links en rechts ontstaan er ZBC’s vlak bij ziekenhuizen, welke of zijn opgericht om patiënten bij een collega ziekenhuis weg te plukken (supermarkt oorlog?), of zijn opgericht om snel geld te verdienen om tijdelijk gebruik te maken van relatief hoge vergoedingen voor bepaalde groepen patiënten, die makkelijk te behandelen zijn. Dit wordt ook wel markt inefficiency genoemd. Dit zijn juist die patiënten waar een echt ziekenhuis geld aan over houd, om tekorten op andere behandelingen, zoals oncologie –waar veel te lage vergoedingen voor staan- aan te zuiveren.
    Een van de ergste dingen vind ik nog dat er steeds meer kennis en verantwoording versnipperd raakt. Mensen raffelen een protocol af, maar van enig inzicht en overzicht is vaak geen sprake meer en helaas geld dit vooral voor managers. Je wordt gevraagd te concurreren met het bedrijfsleven, met als gevolg dat je meer bezig bent met het verzamelen van prestatieindicatoren en dat je moet concurreren met bedrijven die contracten aanbieden die absoluut niet dekken, wat de eigen medewerker allemaal doet of moet doen. Laat staan dat deze externe aanbieder overzicht en inzicht heeft in de dagelijkse materie, maar ja dat heeft de manager ook niet.
    Kortom, dit is Nederland ten voeten uit, welkom thuis.

  10. @ esther = 1,5 uur als het verkeer dat tenminste toelaat maar dan moet je ook nog terug en wanneer je de zieke wil bezoeken (laten we zeggen savonds dan kun je dus na het eten maken dat je wegkomt want je bent dan pas om 23 uur weer thuis en van je eigen huishouden komt dan niks meer terecht. Bovendien brengt dit veel extra kosten met zich mee en die kunnen de meeste mensen met de dure brandstofprijzen niet opbrengen. Het openbaar vervoer is helemaal geen optie want ik zie je al slepen met grote tassen vol met de vuile was naar huis en de andere dag met een tas vol schone was weer terug (wassen, strijken etc en wanneer doe je dat dan: snachts ? ) Het enige wat je hiermee bereikt is dat er nog meer zieken bijkomen doordat de verzorgende familie of vrienden het ook niet meer trekken. De hele stompzinnige privatisering (en niet alleen in de zorg) werkt averechts en dat zal toch hopelijk wel duidelijk zijn onderhand.

  11. Aan de ziekenhuizen worden steeds hogere eisen gesteld wat betreft veiligheid en kwaliteit. Automatisering vergt een miljoeneninvestering (UMCM +65M!). Zorgvraag neemt toe. Oncologie en laparoscopische chirurgie niet kostendekkend. Ziekenhuizen teren in op hun reeds te lage RAK (reserve alg kosten). En nu worden de ziekenhuizen gestraft voor het feit dat het budgetkader zorg is overschreden (“met deze zak geld moet je het doen”). Ze moeten nu terugbetalen omdat meer zorg is geleverd dan was begroot. Hoezo marktwerking als de marktmeester je achteraf een miljoenenboete geeft omdat je het goedkoper had moeten doen. Met de krimpscenario’s in zicht en het schaarse personeel dat weggekocht wordt door priveklinieken of zich gaat organiseren in zelfstandige maatschappen de komende jaren zal de zorgkostprijs omhoog gaan en zullen meerdere ziekenhuizen omvallen. Ik denk zelf dat VWS hier bewust op aan stuurt. Efficientie en transparantie in de zorg is prima, maar dat zou dan ook moeten gelden voor de betaalkantoren. Welk % van de zorgpremie mogen de zorgverzekeraars maximaal kosten?

  12. Dat de ziekenfonds premie zo duur is?
    Laat eerst de sponsoring van prof voetballers en prof schaatsers achter weg, dat scheelt al weer miljoenen.
    De gouden handdruk van de mensen aan de top.
    Iets minder salaris bij de top en er kunnen heel veel bedden open blijven.

  13. Ook leuk voor de geinteresseerden; gisteravond zat ik tv te kijken, 1 vandaag. Ging over de salarissen van de topbestuurders in de zorg. Herre Kingma, directeur MST vangt 245.000 euro. Ik dacht even dat ik naar God zelf zat te luisteren toen ik zijn motivatie en verantwoording beluisterde. “minister president kun je worden met een simpele opleiding, directeur van een ziekenhuis is een hele verantwoordelijke functie waar je heel erg lang en goed voor moet hebben gestudeerd…. Wat ben ik blij dat we nu eindelijk een tweed kamer hebben die die ongelofelijk onzin niet meer pikken en die graaiers van ons gezamenlijke geld aanpakken. Wat nou zorg onbetaalbaar, onzin. De zorg is heel goed betaalbaar maar de bezem moet erdoor!!!!

  14. Het is wel erg gemakkelijk voor Vierhout om het falen van de reorganisatie van de zorg op het bord van de overheid te leggen.
    Zelf heeft hij er in Zeeland (Walcheren en Zuid-Beveland) niets van gebakken, omdat zijn visie betreffende de wijze waarop er gereorganiseerd moet worden blijk geeft van het geheel ontbreken van deskundigheid (waarop hij zich zo vaak beroept) bij deze man ontbreekt.
    Het ziekenhuis in Zeeuws-Vlaanderen, waar hij niet mee wil samenwerken, heeft laten zien hoe er succesvol kan worden gereorganiseerd.
    Het is maar goed dat hij spoedig verdwijnt, helaas nadat hij op onveantwoorde wijze veel kapot gemaakt heeft.

  15. Wat is onaanvaardbaar ver reizen. En in NL? 1,5 uur reizen vanuit het midden van het land en je bent al in het hoge noorden of in het zuiden.
    Ik bedoel maar….ik geloof niet in dat argument. Niet alle ziekenhuizen hoeven wat mij betreft in de oude vorm alle zorg aan te bieden. Ik vind de organisatie van de huidige ziekenhuizen ouderwets en ik denk dat NL best met minder ziekenhuizen of een andere vorm van organiseren ervan toe kan. Ik denk dat er meer taakspecialisatie zou moeten zijn en een onderlinge verdeling per regio….Dit komt de kwaliteit ten goede en zal op termijn (kort en lang) kostenreducerend werken. Kwaliteit (van een medische ingreep lees: hoe vaker een ingreep gedaan wordt, hoe beter) zal m.i. voor veel burgers een doorslaggevend argument zijn en niet de uiteindelijke reistijd.

  16. professionele kwaliteits eisen zijn hoog opgeschroefd, zowel van profesionele zijde als van overheids zijde. Terwijl in de infrastructuur de overheid als schraalhans opereert. Verzekeraars zijn lachende derde en patienten de dupe. Het is alsof je-als zorgprofesional- via zandwegen je hoogwaradige diensten wel kunt afleveren. Doet mij denken aan ” Dorp aan de rivier”, die sfeer, die tijd. Of toen ik in 1986 in Cairo werkte in een prive-ziekenhuis. Beide niet nastrevenswaardige voorbeelden, vind ik.

  17. voor Belgische ziekenhuizen zijn nederlanders extra inkomsten die meer geld kunnen inbrengen dan de Belgische ziektekassen geven. Geen wonder dat de Nederlandsers een voorkeursbehandeling krijgen aan de voordeur (snelle afspraken), maar één maal binnen dan kunnen de processen net zo traag zijn als in Nederland. Maar voor de patient is het maken van een snelle afspraak belangrijk, want dan zit hij in de zorg.

  18. Ziekenhuizen in België zijn aanmerkelijk efficiënter georganiseerd. Wanneer Nederlandse ziekenhuizen zich ook eens fatsoenlijk organiseren met focus op de vraag van de patiënt, dan kun je met de Nderelandse overcapaciteit binnen een week worden geholpen en ook in de regel met een dag een diagnose hebben. Terecht leggen dan dus NL ziekenhuizen het af en dus het loodje.

  19. Op de voorpagina van de krant van vanochtend stond dat de gezamenlijke zorgverzekeraar 1,5 miljard per jaar winst maken.
    Het is natuurlijk niet in het belang van hun klanten, de (steeds meer) premiebetalers, dat de (steeds minder) vergoedde zorg veel verder te krijgen zal zijn.
    Hier zou een oplossing gevonden kunnen worden, want van de politiek kon je, in ieder geval in de vorige kabinetsperiode, alleen maar leugenachtige ellende verwachten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.