Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijftig banen op de tocht bij WWZ-Mariënstaete-Valent

Mark van Dorresteijn
Bij WWZ-Mariënstaete-Valent worden veertig tot vijftig mensen boventallig verklaard. Dat is het gevolg van financiële problemen en het integreren van de drie organisaties tot één instelling.
Vijftig banen op de tocht bij WWZ-Mariënstaete-Valent

Vorige week hebben de vakbonden en WWZ-Mariënstaete-Valent overeenstemming bereikt over een Sociaal Plan. De zorgorganisatie moet het in de toekomst doen met veertig tot vijftig fte’s minder. De reorganisatie hangt samen met het samenvoegen van de drie fusieorganisaties tot één zorginstelling. Zo worden bijvoorbeeld de drie financiële afdelingen in elkaar geschoven.

Negatief resultaat

Ook bij de afdeling verkoop zijn er dubbele functies. WWZ-Mariënstaete-Valent heeft grote financiële problemen. Het boekjaar 2009 wordt afgesloten met een negatief resultaat, maar hoe groot dat precies is, kan woordvoerder Debby van Schuppen nog niet vertellen. “De organisatie draait al jaren rode cijfers, maar het gaat nu de goede kant op. We hebben een rendementsherstelplan, waarbij we de personeelsformatie afstemmen op de zorgzwaarte. Iedereen werkt hard om er een mooie organisatie van te maken.”

Vastgoedproblemen

WWZ-Mariënstaete-Valent kent ook problemen met het vastgoed. De organisatie bezit twee koopappartementtorens en één huurappartementtoren in Oegstgeest. Die drukken op de balans. Deze gebouwen zijn niet primair functioneel voor de core business, de zorg voor ouderen. Daarom is de organisatie op dit moment het project aan het verkopen.

WWZ-Mariënstaete-Valent raakte vorig jaar in opspraak, omdat de ondernemingsraad van WWZ zich verzette tegen de op handen zijnde fusie met Mariënstaete en Valent. De in december ontslagen bestuurder Corine Houtzagers zette de fusie in mei 2009 echter door. Daarop stapte de ondernemingsraad naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. Die stelde de OR in het gelijk, maar vond tegelijkertijd dat terugdraaien niet opportuun was omdat dit mogelijk tot een faillissement zou leiden van een van de fusiepartners.

Bestuurders

De raad van bestuur is in handen van twee interim-bestuurders. Rob Koppen volgde Houtzagers in november op. In februari werd Hans Hofhuizen aangesteld als interim-bestuursvoorzitter. Hij leidde in 2009 een grote reorganisatie bij de Twentse zorgorganisatie Carint Reggeland, waarbij 348 medewerkers werden ontslagen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.