Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VIPP voor de langdurige zorg in de maak

Bert Bukman
Nictiz onderzocht de kansen en mogelijke hindernissen van het programma InZicht. Dit is een eigen 'VIPP-programma' voor de care. Inmiddels wordt er ook een subsidieregeling ingericht door het ministerie van VWS.
Maikel van Oosterhout
Syda Productions / stock.adobe.com

Dit meldt het platform QruxxTech. Nictiz onderzoekt de mogelijkheden en kansen van InZicht in het rapport Op weg naar betere informatie-uitwisseling in de langdurige zorg.

In de dagelijkse praktijk lopen cliënten en zorgprofessionals tegen diverse problemen aan, aldus het rapport. Een actueel en volledig overzicht van de zorggegevens ontbreekt bijvoorbeeld vaak. Gegevens moeten dikwijls handmatig worden ingevuld. Verder zijn er onder meer problemen bij de overdracht en is er sprake van verschillende taal- en classificatiesystemen.

‘Door al deze problemen kan de cliënt moeilijk regie houden over de eigen gezondheid. En de zorgprofessional moet regelmatig op basis van gebrekkige informatie bepalen wat passende zorg is,’ aldus het rapport.

Informatielandschap

Het programma InZicht heeft als doel de informatie-uitwisseling tussen zorgprofessional en cliënt in de caresector te verbeteren. Ook de informatie-uitwisseling tussen zorgprofessionals onderling is onderdeel van het programma. InZicht is gericht op ouderen en gehandicapten die door een chronische beperking zorg, hulp of ondersteuning nodig hebben.

Om de sector op weg te helpen heeft Nictiz onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en hindernissen van en voor dit programma. Om informatie-uitwisseling in de praktijk te kunnen realiseren, is een goed ingericht informatielandschap noodzakelijk, aldus het rapport. Binnen dit informatielandschap maakt interoperabiliteit het mogelijk om informatie uit te wisselen.

InZicht: vijf niveaus

Hierbij zijn afspraken op vijf verschillende niveaus noodzakelijk. Het gaat dan om organisatie, zorgproces, informatie, applicatie en IT-infrastructuur.

Op organisatieniveau worden in de langdurige zorg voornamelijk werkafspraken en samenwerkingsovereenkomsten gemaakt. Het zorgproces wordt mede ingevuld door richtlijnen, zorgstandaarden en kwaliteitskaders. Het niveau van informatie voorziet in informatiestandaarden en afspraken omtrent het gebruik van taal en classificaties (bijvoorbeeld SNOMED CT). Op het gebied van applicaties spelen ECD’s, portalen en PGO’s een rol. Daarnaast kenmerkt de langdurige zorg zich door het gebruik van meerdere infrastructuren om informatie uit te wisselen (bijvoorbeeld ZorgMail, POINT en leverancierspecifieke infrastructuren).

Subsidieregeling VWS

Inmiddels is het ministerie van VWS bezig met een subsidieregeling voor InZicht. Voor het opstellen van de regeling werkt VWS samen met ActiZ, VGN, V&VN en Nictiz. Vanaf november 2018 wordt in proeftuinen onderzocht wat mogelijk is en wat er nodig is om de uitwisseling tussen ECD’s en PGO’s mogelijk te maken. Het streven van VWS is de regeling in november 2019 open te stellen voor deelname. Er is 90 miljoen euro beschikbaar, te verdelen over de VVT en de GHZ, over drie jaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.