Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Virtuele dierentuin helpt bij stressherstel

Mark van Dorresteijn
De samenhang van de omgeving blijkt van groot belang bij herstel van stress. Dat blijkt uit onderzoek van Roos Pals waarop zij op 9 januari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Virtuele dierentuin helpt bij stressherstel

Pals deed haar onderzoek in opdracht van Dierenpark Emmen. Onder andere de vlindertuin werd nagebouwd in virtual reality. “Mensen die een wandeling maakten door de virtuele vlindertuin, herstelden significant beter van stress dan mensen die een wandeling maakten door een virtuele stadswijk”, stelt Pals. “Een ontzettend waardevolle bevinding.” Onderzoek in virtuele omgevingen levert volgens de onderzoekster vergelijkbare resultaten op als onderzoek in echte omgevingen.

Systematisch veranderen

“Als je een heel gecontroleerde omgeving hebt kun je ook heel systematisch dingen veranderen”, legt Pals uit. “In een echte omgeving heb je veel minder controle over de omstandigheden. Daarbij is het erg kostbaar om bijvoorbeeld alle bankjes aan te passen en vervolgens te onderzoeken welke invloed dit heeft op de bezoekers. Virual reality is dan ook een ideaal hulpmiddel.”

Samenhang

De onderzoekster keek vanuit de omgevingspsychologie naar welke aspecten ervoor zorgden dat mensen zich prettig voelen. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen in een natuurlijke omgeving beter kunnen herstellen van vermoeidheid dan in een stedelijke omgeving. Daarnaast vinden mensen een natuurlijke omgeving aantrekkelijker. “In een natuurlijke omgeving heerst vanzelf een soort harmonie”, aldus Pals. “Ik wilde zien welke invloed het plaatsen van objecten als bankjes en hekken heeft op de samenhang en daarmee de beleving van mensen.” Pals testte drie typen meubilair in de virtuele wandelroute: bankjes, hekken en prullenbakken. Twee bankjes werden uitgetest: een strak vormgegeven moderne bank en een ‘natuurlijk’ exemplaar. De bankjes scoorden vergelijkbaar op aantrekkelijkheid in een vooronderzoek. In het park harmonieerden de moderne bankjes echter niet met de omgeving. Dit bleek een negatieve invloed te hebben op hoe samenhangend de omgeving wordt gevonden. “En dat had weer invloed op hoe aantrekkelijk de omgeving werd gevonden, hoeveel plezier men ervoer in de omgeving en hoe goed men kon herstellen van stress in de omgeving”, concludeert Pals. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)(Foto: ANP)

Reportage over de virtuele vlindertuin

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.