Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Virtuele mantelzorger houdt ouderen zelfstandig’

Mark van Dorresteijn
Ouderen kunnen langer zelfstandig wonen met een virtuele mantelzorger, stelt Johan van Baardwijk, marktdirecteur Healthcare bij Cofely. Bovendien wordt de zelfredzaamheid van ouderen gestimuleerd.
‘Virtuele mantelzorger houdt ouderen zelfstandig’
Foto: Johan van Baardwijk

De virtuele mantelzorger wordt momenteel door Cofely Healthcare ontwikkeld en onderzocht in samenwerking met TNO. Vooralsnog wordt de virtuele avatar weergegeven op een beeldscherm. Van Baardwijk: ‘In de toekomst wordt dit waarschijnlijk een 3d-projectie.’ De virtuele mantelzorger wordt in ieder geval multi-platform (flatscreen, iPad en mobile device).

Het omgekeerde stoplicht

Eenmaal wakker, worden de ouderen direct geconfronteerd met de stem van de virtuele mantelzorger. ‘Heeft u goed geslapen?’ Bij een positief antwoord, vraagt de avatar of de gordijnen open mogen en hoe het ontbijt er deze morgen uit mag komen te zien. Eventueel wordt ook muziek aangezet die bij de smaak van de oudere en zijn stemming op dat moment past. Wanneer de oudere minder goed geslapen heeft, informeert de mantelzorger hoe dat komt: ‘Pijn wellicht of gewoon slecht geslapen?’. Is er echt iets aan de hand, dan wordt direct de verpleegkundige of verzorgende gealarmeerd. De alarmering werkt op basis van een stoplichtmodel, legt Van Baardwijk uit. `De vragen informeren naar de toestand van de cliënt. Wanneer een antwoord afwijkt van de standaard, gaat het stoplicht op oranje en de mantelzorger stelt een vervolgvraag. Wanneer meerdere vragen negatief beantwoord worden, gaat het stoplicht op rood en wordt een verpleegkundige gewaarschuwd.’ Verpleegkundigen hebben binnen het systeem de keuze om voorkeuren aan te geven. Wanneer een van de cliënten een tekort heeft aan vitamine C, kan de virtuele mantelzorger vragen of de oudere een glas jus d’orange bij het ontbijt wenst.

Techniek

Om de virtuele mantelzorger te laten werken, wordt de kamer van een cliënt uitgerust met domotica. Van Baardwijk: ‘Het systeem is open source, dus in principe kan alle techniek aangesloten worden. Denk aan stemsensoren, valdetectiecamera’s of bloeddrukmeters. Alle informatie die daaruit voortvloeit kan bijgehouden worden op een dashboard. Uiteindelijk gaat het er vooral om waar mensen zelf behoefte aan hebben. Het belangrijkste is dat de zelfredzaamheid wordt vergroot en dat verpleegkundigen en verzorgenden zich bezig kunnen houden met taken die niet door techniek vervangen kunnen worden.’

Samenwerking met TNO

‘De avatar opereert zelfstandig, dus we moeten zorgen dat het goed werkt’, zegt Van Baardwijk. ‘We onderzoeken hoe ouderen, verpleegkundigen, verzorgenden en familie van de ouderen aankijken tegen de avatar. Daarbij wordt de vraagstelling verder ontwikkeld. Naar verwachting duurt het vijf tot zeven jaar voor de virtuele mantelzorger klaar is om echt ingezet te worden in de zorg.’

4 REACTIES

  1. Allemaal ideeen van mensen die nooit in een verpleeg of verzorgingshuis komen.
    Weet je wat de gehandicapte of hulpbehoevende ouderen nodig hebben: liefdevolle benadering, een arm om hun heen, voldoende aandacht (op tijd naar het toilet e.d.) goed en gevarieerd en voldoende eten, op tijd de deur uit, voldoende entertainment en (belangrijk) bezoek. Dat kan geen microfoontje of robot geven.
    Van dit voorstel druipt het commerciele af: DE HUIDIGE ZORG TEN TOP.
    Droom maar lekker door of bezoek eens zulke instelling.

  2. Lees alle reacties
  3. Gebakken lucht, al die verhalen over domotica. Het wordt geppresenteerd alsof alles al kant en klaar bestaat, maar dan blijkt dat het nog 5 tot 7 jaar duurt voordat het beschikbaar is. Het staat nog niet eens in de kinderschoenen, maar meer in de babyslofjes. Grote verhalen gebakken lucht om (onderzoeks)geld mee binnen te harken.

  4. Dat de visionairen w.o. Bernd de Graaf toenmalig werkzaam bij TNO met zijn team een dergelijk idee ontwikkeld hebben is prachtig en toe te juichen.Eindelijk ontwikkelaars die werkelijk een directe bijdrage leveren aan de Gezondheidszorg in het algemeen en de klant in het bijzonder en die ondanks de ‘hobbels’ stug zijn blijven doorgaan.Hulde.
    Hulde ook aan Johan van Baardwijk,om zijn niet aflatende energie en enthousiasme voor- en in dit project,een uniek voorbeeld dat uiteindelijk de klant/patient/client nog beter geholpen kan gaan worden .Een echte innovatie waarin Bernd de Graafet all. heeft laten zien samen met het bedrijfsleven dat het echt kan!
    DD

  5. Is dit serieus? Een mens als object van handelingen van een of meer gevoelloze automaten en robots? Nog even en ze kunnen dat mens opsluiten in een container en die ergens op de hei neer zetten. Is nog goedkoper en efficienter. En levert in de steden nieuwe ruimte voor projectontwikkelaars als ze er na de crisis weer zin in krijgen. Brave New World 4.0.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.