Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Vivre moet medisch dossier afgeven volgens Hoge Raad

De Hoge Raad heeft een beroep van zorgorganisatie Stichting Vivre verworpen. De stichting deed een beroep bij de raad tegen de afgifte van een medisch en zorgdossier van een overleden verpleeghuisbewoner voor het strafrechtelijk onderzoek naar de niet-natuurlijke doodsoorzaak.
Vivre moet medisch dossier afgeven volgens Hoge Raad

De rechtszaak gaat over een casus waarbij een verzorgende op 2 september 2008 een overleden cliënt aantreft in zijn kamer, in een fixeerband. Er wordt een niet-natuurlijke dood vastgesteld. Het overlijden van de bewoner zou kunnen zijn veroorzaakt door diens positie in de fixeerband. Justitie stelt daarop een strafrechtelijk onderzoek in naar de doodsoorzaak en vordert afgifte van het complete medische en zorgdossier van de overledene. De Stichting Vivre, die de medische dossiers van de bewoners van het verpleeghuis beheert, weigert dit aanvankelijk met een beroep op de geheimhoudingsplicht van haar artsen. Wanneer de rechtbank op 16 juli 2009 uitlevering van het dossier gelast, voldoet Vivre hieraan onder protest. De rechter-commissaris bewaart het dossier in een verzegelde omslag, samen met een rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft opgesteld naar aanleiding van het betreffende overlijden.

Uitzonderlijk

Stichting Vivre heeft bij de rechtbank in Maastricht geklaagd tegen de uitlevering en de inbeslagneming van het betreffende medische en zorgdossier en het IGZ-rapport. De rechtbank heeft het beklag bij beschikking van 5 november 2009 ongegrond verklaard. De rechtbank was van oordeel dat er sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden die meebrengen dat het belang van waarheidsvinding prevaleert boven het verschoningsrecht van de artsen en het verpleeghuis zodat de stukken deel mogen uitmaken van het onderzoek van justitie.

Hoge Raad

Stichting Vivre heeft hierop beroep ingesteld bij de Hoge Raad. Nu blijkt dat ook de Hoge Raad van oordeel is dat in dit geval sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden. Een door de Hoge Raad gevolgde overweging hierbij was dat “de reeds beschikbare stukken een redelijk vermoeden van schuld opleveren van het misdrijf ‘dood door schuld’ en dat het daarbij dus gaat om de verdenking van een ernstig strafbaar feit. Dat de verdenking geen betrekking heeft op een concrete verdachte doet daaraan niet af.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bestuursvoorzitter Vivre overleden

Rechter doorbreekt medisch beroepsgeheim

CBP vindt outsourcing gevaar voor medisch beroepsgeheim

Zorgvisie magazine:

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Ronny, mijn moeder leeft nog en ik kan zorg- en medisch dossier inzien. Ik ben door mijn moeder aangewezen als haar gevolmachtigde, en ik ben de contactpersoon voor het verpleeghuis. Het kostte wel wat moeite hoor, maar je het de wet aan je zijde.

  3. Ik ben het hier niet mee eens! Ik vind dit meten met 2 maten.
    Als een familielid een dossier wil inzien van een vader of moeder die overleden is dan kan dit niet en als je macht hebt kan dat dus kennelijk wel. In die dossiers staan vaak ook onbenulligheden over familieleden. Of er staan zaken in die aan elkaar gelogen zijn. En dat komt via de achterdeur naar buiten nu. Vind dit echt niet kunnen! Boos en moedeloos word ik van al dit onrecht. En vooral heel erg moe, oververmoeid zelfs. Niet leuk dus.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.