Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vluchtelingenwerk ontevreden over rol IND-artsen

Volgens vrijwilligersorganisatie VluchtelingenWerk Nederland oordelen de medici van het Bureau Medische Advisering (BMA) niet onafhankelijk, omdat het bureau in opdracht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werkt. VluchtelingenWerk wil dat onafhankelijke, gekwalificeerde medici gedegen onderzoek doen naar de toegankelijkheid van zorg in een land van herkomst.

Het BMA heeft de taak om medisch advies te geven als de IND dit in het kader van een vreemdelingenrechtelijke procedure verzoekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om dossiers over de gezondheidstoestand van een asielzoeker. Of over de toegankelijkheid van de gezondheidszorg in het land van herkomst van een asielzoeker. Een asielaanvrager met ernstige gezondheidsproblemen kan immers niet zomaar worden uitgezet wanneer in zijn of haar land geen adequate medische hulp beschikbaar is. De rapporten van het BMA wegen heel zwaar mee in de besluitvorming van de IND over het al dan niet terugsturen van asielzoekers.

Bureau Medische Advisering

“Het probleem is dat de artsen van het BMA niet onafhankelijk zijn bij het schrijven van hun rapporten, omdat de IND de vragen bepaalt die het BMA moet stellen”, zegt woordvoerder Annerieke Dekker van VluchtelingenWerk Nederland. Daarnaast heeft Dekker bedenkingen bij de beperkte opdracht die het BMA van de IND krijgt. “Als de vraag is of er in een bepaald land AIDS-vaccins aanwezig zijn, beantwoordt het BMA deze vraag bijvoorbeeld met ‘ja’. Maar de IND houdt er in zijn beoordeling geen rekening mee of het vaccin betaalbaar is, of het dichtbij verkrijgbaar is, of duizend kilometer van de woonplaats van de asielzoeker.” Vluchtelingenwerk heeft de wens dat de medische rapporten die in IND-procedures worden gebruikt door onafhankelijke, gekwalificeerde medici geschreven worden en dat de IND in zijn beoordeling voor een verblijfsvergunning de toegankelijkheid tot zorg voor de individuele asielzoeker in het land van herkomst betrekt.

Vreemdelingenwet

De rol van het BMA in de asielprocedure zal volgend jaar veranderen, zegt Dekker. “In 2010 wordt de Vreemdelingenwet aangepast en komt er een medische check aan het begin van de procedure. Wie deze taak gaat uitvoeren, is nu nog onduidelijk.” De IND was onbereibaar voor commentaar. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

GGZ-instellingen tekenen voor zorg asielzoekers

Medische zorg asielzoekers op de schop

Buitenlanders liggen vaker in Nederlands ziekenhuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.