Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG wil half miljard zorgpremie naar gemeenten

Minimaal een half miljard euro aan AWBZ- en zorgpremies moet naar de gemeenten om gezondheidsbevordering en ondersteuning van vooral ouderen te financieren. Dat voorstel doet directeur Sandra Korthuis van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan het ministerie van VWS.
VNG wil half miljard zorgpremie naar gemeenten

Als gemeenten meer taken uit de AWBZ en ZVW krijgen, blijven mensen langer zelfstandig en doen minder beroep op dure intramurale zorg. “Daarom stellen wij voor om zo’n anderhalf tot twee procent van de AWBZ en Zvw over te hevelen naar de gemeenten”, zegt Korthuis. De VNG heeft dit voorstel gedaan aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het departement bekijkt de mogelijkheden om gemeenten te stimuleren meer aan ondersteuning van ouderen te doen.

Bezuinigingsplannen

In het NRC Handelsblad zegt Kees van der Burg, directeur maatschappelijke ondersteuning op VWS. “We maken nu berekeningen om te zien wat je met zulke lokale investeringen kunt winnen. De prikkels kunnen beter.” De berekeningen spelen een rol bij bezuinigingsplannen van 35 miljard euro die het kabinet voorbereidt na de crisis. Volgens de VNG leidt het plan tot beperking van de groei in zorguitgaven.

Investeringen gemeenten

Gemeenten ondersteunen burgers nu al met bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, bestrijden van eenzaamheid en subsidiëren van buurtsupers. Korthuis noemt het ‘ontmoedigend’ dat gemeenten investeren terwijl verzekeraars ervan profiteren. “Dit beleid is financieel niet vol te houden”, aldus Korthuis. De premiegelden moeten in overleg met de zorgverzekeraars worden besteed. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wilde nog niet reageren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

VNG: ‘Gemeenten zien hun investering niet terug

Gemeenten gestraft voor investeren in welzijn

Bussemaker vraagt VNG om ‘reële’ tarieven Wmo

VNG: gemeenten willen adresse AWBZ-gedupeerden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.