Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorbereid aan de revalidatie

Patricia van der Zalm
[Exclusief] Revalideren is voor kinderen en jongeren vaak een abstract begrip. Wat betekent revalidatie? Wat staat me te wachten? Wat doet een logopedist? En kan ik via internet contact houden met mijn vrienden? Antwoorden op deze en andere vragen staan sinds kort op de kinderwebsite van revalidatiecentrum Roessingh.
Voorbereid aan de revalidatie

Wat is Roessingh, Centrum voor Revalidatie in Enschede? Kinderen en jongeren weten vaak niet wat een revalidatiecentrum is. Is het een soort ziekenhuis? Hoe ziet het eruit, hoe gaat een behandeling en wat doet een psycholoog? ‘De meeste kinderen hebben geen idee wat revalidatie precies inhoudt. Dat merkten onze therapeuten als ze kinderen hiernaar vroegen’, vertelt Femke van Rijn van Roessingh. De onlangs gelanceerde site www.roessinghkids.nl moet hierin verandering brengen en de kinderen alvast wat voorbereiden op wat hen te wachten staat.

Gerichte informatie

Voorheen was de meeste informatie gericht op ouders. De nieuwe site richt zich op kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar, gegroepeerd in de leeftijdscategorieën 0-3, 4-6, 7-12 en 13-18 jaar en ouder. ‘Door die indeling sluit de informatie aan bij hun leeftijd. Ouders kunnen de informatie ook voorlezen aan hun kind’, zegt Van Rijn, communicatieadviseur en van meet af aan betrokken bij de opzet van de site.

Foto‘s van het revalidatiecentrum en stripverhalen over behandelingen en activiteiten moeten zorgen voor laagdrempeligheid. Van Rijn: ‘We breiden dat verder uit met korte filmpjes en fotoboeken, over wat behandelingen precies inhouden. Je kunt nog zoveel tekst gebruiken, maar foto’s en films zeggen vaak veel meer.’

Revalideren is volgens Van Rijn vaak nogal ingrijpend. ‘Je weet niet wat je kunt verwachten en wat de prognose is. Het komt wel voor dat iemand in een rolstoel binnenkomt en lopend bij ons vertrekt. Maar dat geldt niet voor iedereen. Toch staan mensen er tijdens rondleidingen vaak versteld van wat er allemaal mogelijk is.’

Beperkingen

Bij Roessingh worden jaarlijks circa 800 kinderen en jongeren behandeld voor aandoeningen als niet-aangeboren hersenletsel, amputatie, spina bifida, cerebrale parese of pijn- of vermoeidheidsklachten. Daarnaast revalideren er jaarlijks ongeveer 2800 volwassenen na een ongeval of ziekte. ‘Sommige kinderen zijn geholpen met een paar behandelingen, anderen komen een leven lang terug’, zegt Van Rijn. De meeste behandelingen bij kinderen vinden poliklinisch plaats. Maar er revalideren ook jongeren klinisch. Zij kunnen in de speciale jongerenkliniek verblijven voor sociale revalidatie (chronische pijn of vermoeidheid) of somatische revalidatie (bijvoorbeeld na een operatie vanwege spasticiteit of een dwarslaesie), totdat ze naar huis kunnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.