Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Voorlopig geen uitbreiding artsenopleiding

Demissionair minister Klink kan “niet vooruitlopen” op afschaffing van de numerus fixus. Maar zeker in het komende studiejaar verandert er niets.
Voorlopig geen uitbreiding artsenopleiding

De Raad voor de Volksgezondheid & Zorg heeft geadviseerd de numerus fixus voor de opleiding geneeskunde los te laten. De Tweede Kamer had gevraagd om een kabinetsstandpunt hierover vóór het meireces, zodat de geneeskundeopleidingen in het nieuwe studiejaar meer studenten zouden kunnen aannemen. Klink laat een standpunt over aan het volgende kabinet en meldt dat uitbreiding voor het komende studiejaar er niet in zit.

Numerus fixus

De demissionaire bewindsman wijst erop dat de RVZ de numerus fixus alleen wil afschaffen als studenten gaan meebetalen aan hun opleiding. En over zulke “private bijdragen” wordt momenteel gepraat in de werkgroepen die de rijksbegroting heroverwegen. Klink wil niet vooruitlopen op de uitkomsten, die er in april moeten zijn.

Uitbreiding kost geld

Uitbreiding van de geneeskundeopleiding kost extra geld. In 2010 is dat er in ieder geval niet, schrijft Klink. De medische faculteiten hebben ook enige tijd nodig om het onderwijs uit te breiden. Op zijn vroegst kan uitbreiding in 2012 ingaan. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Faculteiten niet klaar voor opheffen numerus fixus

RVZ: schaf numerus fixus over vijf jaar af

Capaciteitsorgaan wil verruiming numerus fixus

4 REACTIES

  1. @ Evi
    Zo te horen heb jij niet echt door wat voor studie geneeskunde is. Er een HBO opleiding van maken; laat me niet lachen. Daarnaast zou het van de zotte zijn om aan de opleiding mee te moeten betalen. Dit zien we immers ook niet bij vergelijkbare andere studie’s. Wel een goed idee is het om bij begin van de studie ook te kijken naar hoe de omgang met anderen is. Ik hoop iig dat het volgende kabinet beter met de vraagstukken omgaat.

  2. Lees alle reacties
  3. We kunnen beter even afwachten en zien wat er gaat gebeuren als artsen en specialisten gewoon in loondienst komen….een gedeelte van de studenten valt dan waarschijnlijk vanzelf af. De meest gemotiveerde studenten zouden getest moeten worden voor zo’n dure en intensieve opleiding om met mensen te werken, niet alleen op IQ maar graag ook op aanwezigheid van EQ in dezelfde mate.

  4. In plaats van loten zou men kunnen overgaan op een toelatingsexamen toegespist op het vak, niet alle studenten blijken geschikt. Verder zou men kunnen overwegen om er een HBO opleiding van te maken,het verschil tussen arts en verpleegkundige wordt snel kleiner. En als laatste commentaar….meebetalen aan de opleiding zou weer terug zijn naar af, alleen rijkelui’s kinderen als arts, dat hebben we al gehad en gaf bar slechte resultaten!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.