Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorzitter Eerste Kamer tegen noodmaatregel zorgwet

Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer vindt het “in strijd met de Grondwet” als het kabinet de aangepaste zorgwet met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) toch doordrukt. Dat zei ze woensdag in het radioprogramma De Ochtend.
Voorzitter Eerste Kamer tegen noodmaatregel zorgwet
Foto: ANP Koen van Weel

De zorgwet van minister Edith Schippers (VVD) werd in de laatste week voor het reces door drie PvdA-senatoren weggestemd. Na dagenlang crisisoverleg bereikten kabinet en senatoren een compromis. Maar het kabinet kondigde ook aan de wet met een AMvB te willen uitvoeren mocht die voor een tweede keer stranden.

Zorgelijk

Het is ‘zorgelijk’ dat het kabinet het desnoods op deze manier wil regelen, aldus Broekers-Knol. Een AMvB is volgens haar niet bedoeld om ‘het hart van een wet te veranderen’. Op deze wijze ‘wordt het parlementaire systeem van wetgeving omzeild.’

De voorzitter is ook niet blij met het besluit van ministers Schippers en Stef Blok (Wonen) om de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector moet beteugelen, niet per 1 januari uit te voeren. De Eerste Kamer is nog in het kerstreces bijeengekomen om invoering van de wet volgend jaar mogelijk te maken.

Partijpolitiek

De VVD-bewindslieden Blok en Schippers zeggen dat het te kort dag is om de wet nog uit te kunnen voeren. ‘Waarom hebben jullie dat niet in het kabinet geregeld’, vroeg Broekers-Knol zich af. Ze heeft niet de indruk dat er een partijpolitieke spelletjes achter zit. De wet is belangrijk voor coalitiegenoot PvdA.

Voorzitterschap

Broekers-Knol, die van de VVD is, zei in het programma ook beschikbaar te zijn om opnieuw voorzitter van de Eerste Kamer te worden. ‘Het is een fantastisch mooie functie.’ Volgend jaar wordt de Senaat opnieuw gekozen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.