Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vouchers voor innovatie

Het ministerie van VWS wil met financiële prikkels innovatie in de zorg stimuleren. Het Zorginnovatieplatform heeft daarom samen met SenterNovem een pakket ontwikkeld met vier regelingen die zijn toegespitst op innovaties in de zorg voor ouderen en chronisch zieken.
Vouchers voor innovatie

Het pakket is tijdelijk en loopt tot 2012. Het bestaat uit vouchers, een zorginnovatiecontract en zogenoemde “calls”. Sinds 15 juli kunnen de vouchers en het zorginnovatiecontract worden aangevraagd.

Voucher voor meer kennis

De zorginnovatievoucher zijn een soort tegoedbonnen die niet alleen zorgaanbieders, maar ook mkb-ondernemingen kunnen aanvragen om kennis in te kopen bij een kennisinstelling of een organisatieadviesbureau. Het gaat om het uitvoeren van een onderzoek of het schrijven van een plan van aanpak. Een bedrijf dat een innovatief product voor de zorgsector denkt te hebben, kan bijvoorbeeld een eerste marktverkenning laten doen. Er zijn drie soorten vouchers: snuffelvouchers van maximaal 2500 euro, waarbij geen eigen bijdrage wordt gevraagd, grote vouchers van maximaal 7500 euro, waarbij de aanvrager zelf een derde van de totale kosten betaalt, en extra grote vouchers van maximaal 21.000 euro, ook hierbij betaalt de aanvrager een derde van de kosten.

Prestatiecontracten

Het Zorginnovatieprestatiecontract (ZIPC) is een subsidie die is bedoeld om partijen meerdere jaren in innovatieve projecten te laten samenwerken. Minimaal tien, maximaal 35 partijen moeten deelnemen om een ZIPC-subsidie te kunnen krijgen. Het project moet worden begeleid door een externe penvoerder, die als een coördinator zonder winstoogmerk werkt. Veelal moet de penvoerder een brancheorganisatie of een patiëntenvereniging zijn.

ZIPC

Bij ZIPC-projecten gaat het bijvoorbeeld over een groep zorgaanbieders en mkb-ondernemers die in een regio meer zorg thuis willen leveren. Deelnemers kunnen hoogstens de helft van de gemaakte kosten gesubsidieerd krijgen tot een maximum van 45.000 euro voor de gehele looptijd van het samenwerkingsverband. Partijen moeten dus zelf ook investeren. Om te stimuleren dat gemeenten meer betrokken worden bij de plannen is een verhoging van de subsidie tot 50.000 euro mogelijk als er sprake is van samenwerking met gemeenten (die zelf geen subsidie krijgen). Naast de subsidie per deelnemer kunnen de organisaties ieder 6500 euro ontvangen om de penvoerder te betalen.

Calls

In het eerste kwartaal van 2010 zal een eerste oproep of call gedaan worden aan organisaties om met een innovatieve oplossing te komen voor een maatschappelijke vraag of probleem. Bedrijven en instellingen kunnen op deze call inschrijven. De opdracht kan naar meer partijen gaan en is bedoeld voor het haalbaarheidsonderzoek, gevolgd door research, ontwikkeling en voorbereiding van de uitvoering van de innovatie. Daarnaast komt er een call voor opschaling om lokaal bewezen innovaties op een hoger plan te krijgen en elders in te voeren. Een onafhankelijke jury honoreert de geanonimiseerde aanvragen op het innovatieve effect, de kwaliteit van het voorstel en de prijs-kwaliteitverhouding. De beste initiatieven krijgen de opdracht om het ingediende voorstel uit te voeren. Er geldt een maximum bedrag van 1 miljoen euro voor de opdrachten, die een maximale looptijd van twee jaar hebben. (Tjitske Lingsma)

Lees ook:

Belangstelling voor innovatievouchers

CVZ komt met voorstel voor innovatievergoeding

Geen lucht voor innovatie bij zorginkoop 2009

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.