Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vraag naar online hulp groeit sterk

Annelies Vermeulen
De vraag naar online hulp groeide afgelopen jaar met ruim veertig procent, na een stijging van meer dan vijftig procent het jaar daarvoor. Mensen zoeken vooral hulp via internet vanwege de anonimiteit. Dat blijkt uit cijfers van het Netwerk Online Hulp die vandaag gepresenteerd worden op het congres Online hulpverlening in Utrecht.

Veel mensen met psychische, sociale en maatschappelijke problemen durven geen face-to-face hulp te zoeken omdat ze zich schamen en bang zijn dat hun omgeving erachter komt. Om deze zorgmijders toch te bereiken, hebben diverse organisaties de afgelopen jaren anonieme online hulp opgezet. Met succes, zo blijkt uit het onderzoek. 55 procent van de ondervraagde online hulpvragers zou geen contact opnemen als het niet anoniem was.

Online hulp

Uit de cijfers van afgelopen jaar blijkt dat de hulpvragers zeer tevreden zijn met de geboden hulp via chat. De gesprekken worden beoordeeld met een gemiddeld rapportcijfer van 8,1.

De gesprekken gaan met name over geweld, psychische problemen, relatieproblemen, liefde en seksualiteit. Het zijn vooral vrouwen die online hulp zoeken.

Financiering

Ondanks het succes maakt het Netwerk Online Hulp zich zorgen over het voortbestaan van een aantal veelbezochte online initiatieven. Schalken: ”Door het anonieme karakter van de hulp zijn veel financiers huiverig om een bijdrage te leveren aan de exploitatiekosten. Zorgverzekeraars willen alleen betalen voor hulp die aan hun eigen klanten geboden wordt. Bij gemeenten en provincies speelt hetzelfde, die willen over het algemeen alleen hulp aan eigen inwoners vergoeden. Maar omdat het anoniem is, weet je niet bij welke zorgverzekeraar iemand klant is, of waar hij of zij woont.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Maatschappelijk Werk in Coevorden start online hulp

Online hulp bij verwerking abortus

Wildgroei online hulp werkt averechts

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.