Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwelijke arts luistert beter naar patiënt

Het verschil in de kwaliteit van zorg verschilt bij sterk mannelijke en vrouwelijke artsen. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) morgen in een artikel.

Het tijdschrift NTvG publiceert onderzoek van hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Radboud in Nijmegen, Lagro-Janssen. Daaruit blijkt dat vrouwelijke artsen beter luisteren naar patiënten dan hun mannelijke collega’s. Ook geven vrouwelijke artsen meer informatie en stellen zij meer vragen zodat patiënten beter betrokken zijn bij de behandeling. Bovendien zijn patiënten van vrouwelijke artsen tevredener dan patiënten van mannelijke artsen. Het maakt dus verschil uit of medische zorg wordt verleend door een mannelijke of een vrouwelijke arts.

Onderzoek

Opvallend is bovendien dat mannen vaker dan hun vrouwelijke collega’s een rectaal onderzoek verrichten bij mannelijke patiënten. Vrouwelijke artsen voeren op hun beurt weer vaker een vaginaal onderzoek uit. Ook geven mannelijke artsen aan een zekere schroom te hebben bij borst- of vaginaal onderzoek. Vrouwelijke artsen ervaren dezelfde moeilijkheden bij prostaatonderzoek.

Kalmerende middelen

Ook zijn mannelijke artsen geneigd vaker antidepressiva en slaapmiddelen voor te schrijven dan hun vrouwelijke collega’s. En dan ook nog in hogere doses per keer. Artsen zien klachten vaker als psychisch bij vrouwelijke dan bij mannelijke patiënten. Waar mannelijke artsen dan eerder kalmerende middelen voorschrijven, gaan vrouwelijke artsen juist praten. Vrouwelijke patiënten krijgen dan ook veel vaker dan mannelijke kalmerende middelen voorgeschreven, en dit weer vaker door mannelijke dan door vrouwelijke artsen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Salaris vrouwelijke manager blijft achter

Vrouwen willen invloed op management

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.