Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vrouwen zien af van maagdenvlies ‘herstel-operatie’ na voorlichting

Vrouwen kiezen na goede voorlichting en counseling vaker voor een alternatief dan voor een ‘hersteloperatie’ van het maagdenvlies, zo blijkt uit onderzoek onder 82 vrouwen door het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.
Vrouwen zien af van maagdenvlies ‘herstel-operatie’ na voorlichting

Sommige vrouwen uit islamitische, hindoestaanse en christelijke gemeenschappen willen een ‘hersteloperatie’ omdat zij dan zouden bloeden of ‘strak’ aanvoelen tijdens de huwelijksnacht, een vermeend bewijs van hun maagdelijkheid. Uit onderzoek van het SLAZ en het AMC blijkt echter dat reconstructie van het maagdenvlies niet altijd leidt tot bloedverlies. Deze uitkomsten zijn volgens de onderzoekers een belangrijke stap in het ontkrachten van de vooroordelen en mythes die in de genoemde gemeenschappen heersen.

Weerbaarheid

Bianca van Moorst, psycholoog-seksuoloog bij het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is een van de onderzoekers. “Dit is belangrijk om te weten voor vrouwen die een maagdenvliesreconstructie overwegen. Door vrouwen uitvoerig te informeren over de vele mythes rond bloedverlies en het soepele randje dat maagdenvlies genoemd wordt, zijn zij in staat zélf een weloverwogen keuze te maken.” Rik van Lunsen, arts-seksuoloog in het AMC voegt hieraan toe: “Uit onze werkwijze is gebleken dat wij deze vrouwen kunnen helpen bij het vergroten van hun weerbaarheid. Empowerment van vrouwen was ook ons voornaamste doel.”

Uitleg

Van Moorst, Van Lunsen en collega’s publiceren hun bevindingen in de European Journal of Contraception and Reproductive Health Care van april. Het onderzoek werd gehouden onder 82 vrouwen van met name Turkse en Marokkaanse afkomst. Deze vrouwen kwamen op gesprek omdat zij hoopten door een hersteloperatie van het maagdenvlies bloed te verliezen tijdens de huwelijksnacht en/of nauw genoeg aan te voelen voor hun echtgenoot. De vrouwen kregen in vier gesprekken uitleg over de anatomie van de vrouwelijke genitaliën en de verschillende alternatieven voor een operatie. De meerderheid van de vrouwen koos na voorlichting en counseling niet voor een reconstructie, maar voor een andere optie, zoals open kaart spelen tegenover hun toekomstige echtgenoot of de lakens te bevlekken met een buisje bloed of door een prikje in de vinger. Veel vrouwen waren ook geholpen met simpele instructies voor het leren aanspannen (en ontspannen) van de bekkenbodem om ‘strak’ te voelen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.