Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc het schoonste toilet in de zorg

De gezondheidszorg heeft met 37 procent schone toiletten een enorme stap voorwaarts gezet ten opzichte van vorig jaar (twintig procent). Dat blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek 2014.
VUmc het schoonste toilet in de zorg
Foto: ANP XTRA Koen Suyk

In de zorg bezochten de onderzoekers de gemakkelijk toegankelijke toiletten bij de poliklinieken, niet die bij de patiëntenkamers. Eén van de toiletten sprong er in die categorie wat betreft aanblik én bacteriologisch schoon uit: het VUmc in Amsterdam. De overheersende indruk in de zorg is dat vaak wat rommelig en vooral sober is in de publiekstoiletten.

Verbetering

Van de 150 door vakblad Service Management en hygiëne-aanbieder Uniqcare onderzochte openbare toiletten, bleek 36 procent bacteriologisch schoon. Vorig jaar was dat nog 29 procent. Van de damestoiletten was 38 procent schoon. Bij de heren was dat 34 procent. De toiletten in openbare gebouwen en de horeca waren, beiden met 38 procent goed, het schoonst. Op de derde plaats staat de gezondheidszorg met 37 procent goed. Dat is een hele stap vooruit vergeleken met 20 procent vorig jaar. De winkels en warenhuizen eindigden met 25 procent goed op de laatste plaats.

Contactvlakken

Van de vier gemeten contactvlakken was de toiletzitting met 38 procent het meest vervuild, gevolgd door de knop van de kraan met 25 procent en de spoelknop scoorde 18 procent slecht. De knop van de deur aan de binnenkant van de wc was met 8 procent slecht het minste vervuild.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.