Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VVD en PvdA hakken knoop door over zorgpremie

VVD en PvdA zullen in de loop van maandag de knoop doorhakken over een aanpassing van het omstreden plan uit het regeerakkoord om inkomensafhankelijke zorgpremies te heffen. Donderdag en vrijdag vond hierover politiek topoverleg plaats tussen beide partijen. Daarbij werd een aantal varianten uitgedokterd die in het weekend zijn doorgerekend.
VVD en PvdA hakken knoop door over zorgpremie

Waarschijnlijk gaat het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremies niet door. In plaats daarvan worden de inkomensverschillen verkleind door het terugdraaien van geplande belastingverlagingen en het schrappen van belastingvoordelen voor de hogere inkomens.

Middengroepen

De VVD wil het zorgplan wijzigen omdat de middengroepen er te veel op achteruit zouden gaan. De partij kwam afgelopen week hevig onder vuur te liggen van haar achterban. De PvdA besloot in te stemmen met een aanpassing van het regeerakkoord, mits inkomensnivellering op een andere manier zal plaatsvinden.

Regeringsverklaring

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de regeringsverklaring van het tweede kabinet-Rutte. Vorige week moest dat debat worden uitgesteld. (ANP / Beeld ANP Robin Utrecht)

3 REACTIES

  1. Alles wat gemeenten doen rond de zorg heeft een grote kans van ongelijkheid in zich, omdat de ene gemeente rijk is of een dienstklopper heeft, of de aangeboden zorggelden voor de sportclub gebruikt en nog 10 mogelijkheden. De patient die in een serieuze degelijke gemeente woont is veel beter af dan in een tegenovergestelde gemeente; EN HELAAS ZIJN DIE ER VEEL MEER. Zoiets heeft Schippers niet eens in de gaten. Als het met haar moeder zover is, gooit ze er twee of drie 24 uurs thuishulpen tegenaan; en laat het plebs maar verrekken

  2. Lees alle reacties
  3. Zowel bij het nivellerende zorgpremievoorstel als bij het nivellerende zorgbelastingvoorstel zat Schippers niet bij; bij het eerste voorstel was ze demissionair minister van zorg en bij het belastingvoorstel is ze minister van zorg. Ik gniffel daar niet over — INTEGENDEEL — maar als die deskundige regeerakkoordmakers — na 4 jaar ministerschap — concluderen dat Schippers niks toevoegt (en ik denk dat dat waar is) dan mag — wat de zorg betreft — voor mij het kabinet vallen. Het is al ellendig genoeg in de verzorgings en verpleegtehuizen; ik lig wakker bij de wetenschap dat Schippers daarover nog vier jaar de scepter zwaait.

  4. Het plan voor een inkomensafhankelijke zorgpremie dat nu sneuvelt, was helemaal niet onredelijk en had zelfs voordelen. Dat stelt hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen.
    Steeds grotere groepen mensen betalen hun zorgpremie niet. Zorgverzekeraars moeten nu bij een groeiende groep de premie inhouden op loon of uitkering.
    Dit probleem rond wanbetaling zou door het invoeren van de inkomensafhankelijke zorgpremie grotendeels zijn opgelost. Dat stelt Martin Buijsen, hoogleraar gezondsheidsrecht van het instituuut Beleid en Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit.
    Buijsen ziet ook problemen ontstaan rond de plannen om de ABWZ te regionaliseren. “Er ontstaat ongelijkheid tussen de zorg in verschillende gemeenten, en het is de vraag of Nederlanders daar wel mee om kunnen gaan”.
    Zie het video-interview met Martin Buijsen met Me Judice, het discussieplatform voor economen.
    http://www.z24.nl/analyse/artikel_392726.z24/_Zorgpremieplan_was_niet_onredelijk_.html
    –Prime presentatie en zeer goed doordacht. Er zijn nog economen die een eigen visie hanteren en verder kijken dan de economische modellen.
    Laten de VVD en PvdA er hun voordeel mee doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.