Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VVT-organisaties grotendeels uit de rode cijfers

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In 2016 stond nog ruim een derde van de VVT-organisaties (36 procent) in de rode cijfers, in 2017 was dat nog maar 19 procent. Sinds twee jaar is er sprake van een financieel herstel maar de personeelstekorten lopen op.
Oudere
Foto: Adobestock

Dat hebben Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs becijferd. Zij hebben 484 jaarverslagen over 2017 geanalyseerd. De organisaties vertegenwoordigen 96 procent van de totale omzet van de sector.

Verpleging en verzorging

De VVT-sector is weer winstgevend, met een positief resultaat van 285 miljoen euro. Onder meer de financiële impuls vanuit Waardigheid en Trots en tariefsverhogingen in de Wlz spelen hierin een belangrijke rol. De omzet is met 2,2 procent gestegen tot 15,9 miljard euro, terwijl de kosten nagenoeg gelijk zijn gebleven op 15,4 miljard euro. Tegelijkertijd stijgen de patiënt- en bewonersgebonden kosten en hebben organisaties steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Daarnaast zijn veel Nederlanders als vrijwilliger actief in de VVT-sector. Verpleeghuizen kregen er vorig jaar 435 miljoen euro extra bij. Structureel is er 2,1 miljard extra toegekend om de kwaliteit te verbeteren door onder andere de inzet van meer medewerkers, stagiaires en vrijwilligers.

Patiëntgebonden kosten

Voor het tweede jaar op rij stijgen de patiënt- en bewonersgebonden kosten. Nadat de kosten in 2016 al met 6 procent toenamen, zijn ze in 2017 met 5,2 procent gestegen. Na de transitie in 2016 ontvangen cliënten met lagere zorgzwaartepakketten de verzorging vooral thuis en zijn de overgebleven intramurale plaatsen gericht op zwaardere zorg en verpleging. De gemiddeld hogere kosten per cliënt die hiermee gepaard gaan, zijn terug te zien in de cijfers. De onderzochte VVT-organisaties tellen samen 124.564 intramurale cliënten op basis van een ZZP, een stijging van bijna 1 procent.

Personeelstekorten

De grootste uitdaging voor de VVT in de komende jaren is voldoende en gekwalificeerd personeel aan te trekken voor de vele vacatures. Het aantal openstaande vacatures is in 2017 toegenomen tot 13.000 vacatures (een stijging van 11,4 procent). Het aantal moeilijk vervulbare vacatures steeg zelfs met bijna 50 procent. Ruim 6.500 cliëntgebonden vacatures stonden langer dan drie maanden open in 2017. De oorzaak hiervan is vooral de toename van patiënten die zwaardere zorg nodig hebben. Hierdoor is er in de verpleeghuizen sterke behoefte aan hoger opgeleid personeel: afgestudeerde HBO-verpleegkundigen. Het aantal werknemers in de totale VVT-sector is afgenomen met 1,3 procent tot 168.000 voltijd arbeidsplaatsen, waarvan 82 procent cliëntgebonden is.

Vrijwilligers

Naast de vaste werknemers zijn er 17.145 stagiaires en bijna 160.000 vrijwilligers actief in de VVT-sector. Dit betekent dat er in de sector tegenover bijna elk personeelslid in loondienst een vrijwilliger staat. Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop, vindt het ‘mooi om te zien dat zoveel mensen als vrijwilliger actief zijn in de ouderenzorg.’

Rapport

Lees hier de jaarverslagenanalyse van Intrakoop: Intrakoop-Jaarverslagenanalyse-VVT-2017

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

1 REACTIE

  1. De geschetste cijfers en resultaatsverbeteringen zijn van toepassing op de intramurale sector binnen de VVT. Ik mis de cijfers van extramurale zorgaanbieders binnen de VVT sector, die volgens mij een veel minder rooskleurig beeld opleveren.
    Kan er ook een analyse gepresenteerd worden van de extramurale sector binnen de VVT?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.