Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Het bevorderen van deskundigheid door serious gaming

Redacteur Zorgvisie
In het Amsterdam UMC is onlangs een hartklepgame geïntroduceerd. Voor deze serious game is accreditatie toegekend door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) aan eerstelijns artsen. Om in aanmerking te komen voor accreditatie, dient een serious game aan een aantal inhoudelijke criteria te voldoen.
Castor EDC

Het Accreditatie Bureau Cluster 1 hanteert de regelgeving van het landelijke Accreditatie Overleg van erkende specialismen, met aanvullende regels. Zo kan accreditatie alleen worden toegekend als onder meer de inhoud, didactiek, objectiviteit en relevantie voor de doelgroep voldoende tot goed zijn conform de door het beoordelend specialisme aanvaarde standaard. Tevens moet het primaire doel bestaan uit de bevordering van deskundigheid. Het concept dient nuttig en passend te zijn voor het leerproces. Als een of enkele onderdelen van onvoldoende kwaliteit zijn, kan aan het geheel geen accreditatie worden toegekend. ABC1 laat weten dat een accreditatieaanvraag uiterlijk zes weken voor de eerste uitvoering moet zijn ingediend. Het aanvragen of toekennen van accreditatie na afloop is niet mogelijk.

Wetenschappelijke validatie

Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder Serious Gaming, Simulation en Applied Mobile Healthcare, vertelde eerder aan Zorgvisie dat wetenschappelijke validatie van serious gaming erg belangrijk is. ‘Voor onzekere uitkomsten wordt geen serious game ontwikkeld. Er mogen geen foute dingen aangeleerd worden, want dit kan risico’s met zich meebrengen. Het uitzoeken en bouwen van een game kost veel tijd en geld. Het is een lang traject en de vraag is altijd weer of het ontwikkelen van een game wel te betalen is.’ Voordat een health game wordt uitgebracht moet daarom veel onderzoek worden gedaan.

Hartklepgame

De geaccrediteerde hartklepgame is in samenwerking met huisartsen ontwikkeld door Renée van den Brink, cardioloog en plaatsvervangend opleider in Amsterdam UMC, en Janneke Wittekoek, cardioloog Heartlife Klinieken. De hartklepgame is ontwikkeld om kennis van het cardiologisch consult en auscultatie skills te vergroten.

Herkennen en beoordelen

Een op de acht mensen boven de 75 jaar heeft aortaklepstenose, de meest voorkomende hartklepziekte. Dit aantal zal met de vergrijzing en steeds ouder wordende bevolking toenemen. Het tijdig ontdekken van een hartruis is een belangrijk, eerste signaal van een hartklepziekte, en kan levensreddend zijn. Dat vraagt om een zorgvuldig cardiologisch consult en luisteren met de stethoscoop naar het hart. Van den Brink: ‘In de hartklepgame leert de arts als een medical detective de patiënt op de juiste manier te ondervragen en te onderzoeken om zo hartklepziekten te herkennen en te beoordelen. Je kunt je auscultatie skills oefenen en je kennis van een cardiologisch consult vergroten. Dit zijn basisvaardigheden die iedere arts niet uit het oog mag verliezen.’
Wittekoek vertelt dat de hartklepgame de spelers laat realiseren hoe belangrijk het is om echt goed te luisteren naar de patiënt en zijn hart, en zo op tijd te verwijzen. ‘Samen met huisartsen hebben we een patiënt casus voor de game gekozen die heel herkenbaar is. We werken aan nieuwe casuïstiek die aan de game toegevoegd zal worden.’

Virtuele spreekkamer

De hartklepgame is gemaakt door app developer Add App. De gamer heeft een virtuele spreekkamer waar de patiënt met klachten op consult komt. Het is aan de speler om via de juiste vragen de anamnese af te nemen en te bepalen wat er aan de hand is met de patiënt. Na het stellen van de juiste vragen volgt lichamelijk onderzoek, zoals luisteren naar het hart met de stethoscoop en bloeddrukmeting. De speler slaat zijn bevindingen over de patiënt op in een virtueel patiëntendossier. De avatar cardioloog geeft extra educatie. Als de gamer het protocol goed doorloopt, zorgvuldig ‘ziet en luistert’, komt hij tot de juiste diagnose en kan hij al dan niet verwijzen (met spoed). Scores worden behaald in ieder level en uitgedrukt in een tevredenheidspercentage van de patiënt. Bij voldoende punten wordt een accreditatiepunt toegekend.

De game is gratis beschikbaar in de App store, Google Play store en online.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.