Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wankele healthcare-markt zorgt voor onzekerheid

Sarah Berends
Uit onderzoek van werving- en selectiebedrijf Michael Page blijkt dat vier op de tien werknemers van farmaceuten en bedrijven in medical devices onzeker zijn over hun baan. De onzekerheid wordt voornamelijk veroorzaakt door (verwachte) reorganisaties.
Wankele healthcare-markt zorgt voor onzekerheid

De baanonzekerheid onder 40 procent van de respondenten is, volgens Gijs ter Kuile manager bij Healthcare & Life Sciences divisie van Michael Page, te wijten aan fusies, overnames en reorganisaties.

Spanningsveld

‘Hoewel de gezondheidszorg één van Nederlands meest winstgevende markten is, wordt deze voor de uitdaging gesteld zichzelf opnieuw uit te vinden. Farmaceuten en bedrijven in medical devices worden enerzijds gedwongen hun prijzen te verlagen en anderzijds hun diensten te verhogen. Dit spanningsveld versterkt de strijd om marktaandeel, prijs en toegevoegde waardes en maakt de sector wankel. Dit brengt onzekerheden mee’, verklaart Ter Kuile.

Nieuwe baan

Van de respondenten geeft 45 procent aan actief op zoek te zijn naar een nieuwe baan. ‘Ik denk dat iedere werknemer zich realiseert dat grote farmaceuten en medical devices bedrijven gevoelig zijn voor patentverliezen, de druk van concurrenten en de noodzaak om nieuwe producten in de pijpleiding te hebben om in de toekomst winstgevend te kunnen blijven. Ondanks dat multinationals acquisities doen om toekomstige winstgevendheid te verzekeren, willen werknemers, die weten dat de patenten van hun organisatie de komende jaren verlopen, nu al overstappen naar een organisatie met een bredere portefeuille’, zegt Ter Kuile.

Verwachtingen en realiteit

Het onderzoek wijst op een tegenstrijdigheid tussen wat de respondenten verwachten van hun nieuwe werkgever en de daadwerkelijke marktrealiteit. ‘Ondanks het feit dat veel respondenten zich voor de lange termijn willen binden, zijn er nog maar weinig organisaties die bij indiensttreding contracten voor een onbepaalde tijd aanbieden. We zien bedrijven die, wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden, niet eens meer een pensioenregeling aanbieden’, zegt Ter Kuile.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.