Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Weer minder patiënten in het ziekenhuis’

In 2014 daalde opnieuw het aantal patiënten dat een ziekenhuis bezocht. Ondanks de terugloop in patiënten schreven de meeste ziekenhuizen nog wel zwarte cijfers. Dat blijkt uit een eerste analyse van jaarverslagen over 2014 door Intrakoop en Verstegen accountants en adviseurs.
‘Weer minder patiënten in het ziekenhuis’

Uit het onderzoek blijkt dat voor het tweede jaar op rij is er sprake van een daling van het ziekenhuisbezoek, zowel bij klinische opnamen (- 3,7 procent) als de eerste polibezoeken (- 11,5 procent). Een verklaring voor deze daling is de verminderde zorgvraag door het hogere eigen risico. Een andere oorzaak is de zogeheten substitutie; enerzijds worden steeds vaker delen van de zorg ondergebracht bij huisartsen, anderzijds verkiezen patiënten vaker een private kliniek (ZBC) boven een bezoek aan een ziekenhuis.

Inmiddels daalt ook de beddencapaciteit. De onderzochte ziekenhuizen hebben gezamenlijk 32.743 bedden: dit is 2,8 procent minder dan in 2013. Opvallend is wel dat de gemiddelde ligduur weer is toegenomen van 5,2 naar 5,4 dagen.

Reserves

Ondanks het dalende aantal patiënten nam de omzet van de ziekenhuizen met 1,6 procent toe. Ziekenhuizen houden nadrukkelijk rekening met slechtere tijden en hebben daarom de positieve resultaten vaak gebruikt om hun reserves verder op peil te brengen.

De totale inkoopuitgaven van de 94 onderzochte ziekenhuizen bedroegen in 2014 10,3 miljard euro. Daarmee is deze uitgavenpost bijna net zo omvangrijk als de uitgaven aan personeel (10,7 miljard). De inkoopuitgaven daalden vorig jaar licht met 0,4 procent als gevolg van dalende investeringen in bedrijven en gebouwen, technische installaties en andere vaste bedrijfsmiddelen. Uitgaven aan huur en leasing namen daarentegen met 7,5 procent sterk toe. Ziekenhuizen lijken scherpere keuzes te maken tussen eigendom of voor langere tijd huren of leasen van bedrijfsmiddelen.

1 REACTIE

  1. Vanuit mijn kant de vraag of de onderzoekers zich terdege realiseren dat parameters in de tijd niet meer vergelijkbaar zijn. Door de aangescherpte regelgeving NZa alsmede het corrigeren van het selfassessment 2014 op microniveau zijn parameters uit de systemen van de ziekenhuizen verwijderd. Ook de definitie van de opnameparameter is in 2014 behoorlijk veranderd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.