Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig vernieuwing bij zorginkoop Wlz 2017

Het inkoopbeleid van de voormalige zorgkantoren, de Wlz-uitvoerders, is in 2017 niet wezenlijk anders dan in 2016. Dat blijkt uit een enquête onder aanbieders van gehandicaptenzorg, uitgevoerd door Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Het belangrijkste knelpunt dat als onrechtvaardig wordt ervaren door zorgverleners, is dat Wlz-uitvoerders regelmatig eenzijdig beslissen over bijstelling van de productieafspraken.
frraude400.jpg

In totaal hebben 76 gehandicaptenzorgaanbieders deelgenomen aan de enquête over zorginkoop voor de Wet langdurige zorg (Wlz) dit jaar. Ze stellen vast dat er dit jaar ten opzichte van vorig jaar weinig verschillen bestaan in het inkoopbeleid. Sommige Wlz-uitvoerders voeren in toenemende mate hun eigen beleid, naast het algemeen geldende inkoopkader van Zorgverzekeraars Nederland. Waar dit afwijkende beleid aanvullende eisen betreft, wordt dit door de zorgaanbieders ervaren als een verslechtering. Waar dit meer persoonsvolgende bekostiging en betere dialoog betreft, ervaren de VGN-leden dit als een verbetering.

Hoofdlijnen
Uit de rapportage kunnen volgens VGN-directeur Frank Bluiminck op hoofdlijnen vier conclusies worden getrokken. ‘De verschillen tussen de Wlz-uitvoerders worden door invoering van eigen beleid bij de zorginkoop op onderdelen groter, de kwaliteit van de dialoog tussen aanbieders en het zorgkantoor neemt toe, steeds meer aanbieders hebben een meerjarenafspraak en er komt meer ruimte voor persoonsvolgende bekostiging. Maar zoals gezegd, heel veel is er niet anders ten opzichte van vorig jaar.’

Druk op contracteerruimte
Over de druk op de contracteerruimte in 2017 schrijft Bluiminck. ‘Onduidelijk is wat de gevolgen zijn van een aantal nieuwe beleidswijzigingen voor de druk op de contracteerruimte in 2017. Dan gaat het over de toevoeging van de functie ‘schoonmaak’ aan het Modulair Pakket Thuis (MPT) en het niet meer apart indiceren van dagbesteding.’

Verzekeraars
De enquête kijkt ook naar verschillen tussen de Wlz-uitvoerders. Gelijk aan vorig jaar noemen respondenten in het werkgebied van CZ (71 procent) en VGZ (44 procent) het knelpunt ‘de zorgorganisatie krijgt geen woontoeslag voor kinderen en jongvolwassenen’ bovengemiddeld vaak. Bij Zilveren Kruis, Menzis en de overige Wlz-uitvoerders wordt dit knelpunt niet genoemd. Daarnaast wordt ‘de zorgorganisatie ondervindt problemen met de toekenning van andere toeslagen’ alleen bij CZ (7 procent) en VGZ (33 procent) genoemd. ‘De zorgorganisatie heeft onvoldoende zware zorgzwaartepakketten kunnen afspreken (ZZP-mix)’ wordt naast CZ (50 procent) en VGZ (56 procent) ook bij overig (30 procent) genoemd.

Pgb
Respondenten is ten slotte ook gevraagd of er initiatieven met het persoonsgebonden budget (pgb) zijn omgezet zijn naar zorg in natura. Voor 81 procent van de respondenten was dit niet van toepassing. Zorgaanbieders die een contract hebben met Menzis of Zilveren Kruis geven bovengemiddeld vaak (17 procent, respectievelijk 13 procent) aan dat er pgb-initiatieven zijn omgezet naar zorg in natura. Zorgaanbieders met een contract met VGZ geven bovengemiddeld vaak (27 procent) aan dat dit niet gelukt is, ondanks dat het gevraagd is aan het zorgkantoor.

Dossier Zorgkinkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.