Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Werkdruk zorg te hoog om pensioen te halen

Mark van Dorresteijn
Werknemers in de zorg vinden hun werk mentaal en fysiek zwaar. Zes op de tien betwijfelt hierdoor of het werk vol te houden is tot de pensioenleeftijd. Doorwerken is zelfs bijna niet mogelijk volgens 28 procent.
Werkdruk zorg te hoog om pensioen te halen

Dat blijkt uit de Zorgbarometer van vakbond Abvakabo FNV, een kwartaalonderzoek onder zo’n 1.500 werknemers in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Mentaal

De ondervraagden vinden hun werk vooral mentaal zwaar (37 procent), met name in de ggz en vvt. De oorzaak hiervan is meestal de hoge werkdruk. Andere oorzaken zijn het emotionele contact met cliënten of patiënten, en onzekerheid over het behoud van de baan.

Lichamelijk

Verder bleek dat 27 procent het werk lichamelijk zwaar tot heel zwaar vindt. Dat komt onder meer door tillen en werken op onregelmatige tijden. Van de 250 respondenten die nachtdienst draaien, ervaart bijna de helft fysieke of mentale klachten.

Man/vrouw

Mannen en vrouwen ervaren de werkdruk anders. Voor mannen is werken in de zorg vooral mentaal zwaar, terwijl vrouwen meer moeite hebben met fysiek werk. Abvakabo FNV pleit daarom voor gecombineerde teams, zodat mannen en vrouwen elkaar kunnen ondersteunen.

Werkgevers zouden ook meer moeten doen om nachtdiensten minder zwaar te maken. Werknemers zouden op hun beurt meer gebruik moeten maken van het zogenaamde levensfasebudget (PLB), vindt Abvakabo FNV. Hiermee kunnen zij extra vrije dagen krijgen. (Corine de Goede – foto: ANP)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.