Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Werkers zorg en welzijnsector zijn baanvast

Redacteur Zorg+Welzijn
Van de mensen die in de publieke sector werken, blijken de werkers in de Zorg en Welzijnsector het meest baanvast te zijn. Een op de vier medewerkers geeft aan nooit of slechts een keer van baan te zijn gewisseld.
Werkers zorg en welzijnsector zijn baanvast
Foto: ANP Roos Koole

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Driessen HRM en TNS Nipo. Van de 283 werkers die zijn onderzocht in de sector Zorg en Welzijn is gemiddeld een op de drie geïnteresseerd in een nieuwe baan. Volgens de onderzoekers is het nog opmerkelijker dat meer dan de helft van de ondervraagden aangeeft dat het voor collega’s goed zou zijn om van baan te wisselen. Een op de vijf vindt dat collega’s beter de organisatie kunnen verlaten.

Juiste plek

Het onderzoek van Driessen HRM en TNS Nipo is gehouden onder werkenden in de publieke sector. Het thema van het onderzoek is: “de juiste mens op de juiste plek”. Doel is om na te gaan hoe het mobiliteitsproces in de publieke sector er op dit moment voor staat.

Mobiliteit

Mobiliteit is niet erg in trek in de sector zorg en welzijn. Hoewel de helft van de werkenden een positieve associatie heeft met mobiliteit, blijkt meer dan 35 procent zich helemaal geen voorstelling te kunnen maken van wat mobiliteit is. Zorgmedewerkers zijn erg trouw en betrokken bij hun organisatie, aldus de onderzoekers. Als ze besluiten weg te gaan, wil de werkende dat de opgedane kennis behouden blijft in de organisatie en geeft deze goed door aan de opvolger.

Talent

Gemiddeld geeft een op de vier werkers aan dat voor een nieuwe uitdaging binnen de bestaande organisatie, men erkenning van het persoonlijk talent het belangrijkste vindt.

2 REACTIES

  1. Ik denk dat meer doorstroom in de zorg wenselijk is. Het werk blijft misschien hetzelfde, maar de omgeving verandert en dat kan een enorme stimulans voor persoonlijke ontwikkeling zijn. Daarnaast voorkomt het bedrijfsblindheid.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik snap dat Driessen HRM graag meer werk heeft, maar de baanvastheid in de zorg is eigenlijk heel logisch. Het werk blijft hetzelfde, carriere kun je niet maken door over te stappen, zelfs periodieken kun je niet verdienen met een overstap. Als mensen overstappen dan is het omdat ze het niet kunnen vinden met het team/de baas. En dat is in vrijwel alle andere sectoren anders. Onderwijs is wellicht de uitzondering, en ra ra, daar is de baanvastheid eveneens hoog.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.