De werkloosheid stijgt het hardst in de zorgsector. Dat blijkt uit nieuwe werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds april is de zorg de bouwsector voorbijgestreefd als sector met de hoogste werkloosheid.
Rob
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aan
Rob
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Veel ach en wee, maar indien je echt iets wilt veranderen moet je ook gebruik willen en durven maken van de macht van het getal en het gegeven dat het land heel afhankelijk is van de zorgverleners die iedere dag ploeteren tegen een laag salaris. Kortom indien de volledige zorgsector het werk neerlegt, al is het maar voor een dag, zal de schok in de samenleving navenant zijn.
Door steeds te zeggen, dat kunnen we niet maken voor de patiënt, gijzelen we zowel die patiënt als onszelf in dit afbraak proces. We zijn daarmee chantabel en dus onderdeel van ons eigen probleem.
en niet te vergeten de werkloze medisch specialisten.
Door de huidige maatregelen en nog verdere omzetdalingen voor maatschappen is er vrijwel geen maatschap meer die uitbreidt. Vervanging na uittreden ivm pensionering gebeurt ook niet meer. Met evenveel of minder mensen de steeds grotere werklast verdelen om de omzetdaling en inkomensdaling binnen de perken te houden.
Voor sommigen 50% daling in een paar jaar, iedereen in vrije vestiging zeker 15-30% omzetdaling.
Er zitten al tientallen specialisten fris uit de opleiding thuis te wachten op werk. Kapitaal vernietiging van hun dure 10 tot 15 jarige opleiding. Bij gebrek aan beter tegen 0 aanstelling promotie onderzoek doen, inflatie van de dr titel.
Al van vele kanten gehoord over vertrek naar het buitenland.
Ook worden er bijna gratis waarnemingen gedaan om de vaardigheden op peil te houden ivm herregistratie eisen. Na 10 uur werken als specialist in waarneming aan het einde van de dag netto €40 overhouden is niet veel.
Over het pensioengat nog maar te zwijgen.
De babyboomers verdienden lekker, toucheerden mooie goodwill sommen bij nieuwe intreders in de maatschap maar houden nu angstvallig hun deuren dicht.
wat kost het straks om alle uitkeringen te betalen en alle politiemacht die extra ingezet moet gaan worden om de openbare orde te handhaven als begeleiding en structurering van het leven van diverse ‘randgroepen’ is weg gevallen? gaan we dan het wiel opnieuw uitvinden? Eerst iets kapot maken om het naderhand weer uit te vinden? Waar blijft de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de politiek? Wel een wachtgeldregeling voor politici maar geen opvang voor oude van dagen.
En voor diegenen die zichzelf willen kastijden met loonmatiging:
”De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, vindt loonmatiging niet langer nodig.
Volgens Knot heeft het zwakke herstel deels te maken met consumenten die „niet genoeg geld in de knip hebben”. Daarom zouden waar mogelijk de lonen omhoog moeten, zodat de consumentenbestedingen kunnen stijgen.”
http://www.welingelichtekringen.nl/economie/229964/nederlandsche-bank-loonmatiging-helemaal-niet-meer-nodig.html
@troda
Helemaal mee eens.
Zorgverleners op de werkvloer bieden zich vaak zelf weer aan om in te leveren.Nooit doet het management dit aanbod.Men verklaart daar wel dat de kosten op de werkvloer te hoog zijn ,maar levert zijn auto van de zaak(lees verpleeghuis,waarom heb je daar überhaupt een auto nodig voor km die je nooit maakt met een kantoorbaan?)nooit in.
Die 3 procent is ook hard nodig. met kleine contracten van 18 24 of 32 uur kun je niet eens een huis huren en dan moet je nog eten enz.
@bezorgde, lijkt wel een heel goed idee, maar ik hoor de onderhandelaars van de vakbonden nu al roepen dat 3% loonsverhoging echt nodig is. Ook moet ik toegeven dat er nog veel mensen zijn die de touwtjes aan elkaar moeten knopen om rond te komen en de maand langer is dan het salaris.
Werk lijkt er genoeg: met zijn allen genoegen nemen met iets minder loon of geen loonstijging?
Het systeem van bekostiging voor zorg- en welzijn heeft nooit ruimte gelaten voor innovatie waarbij zorgverleners ook geprikkeld worden elders- en andersverworven competenties aan te spreken. Door systeemmaatregelen van buiten zorg en welzijn (lees: politiek) is dat nu wel noodzakelijk. Het vraagt nog wel 2 cycli van onderwijs (2×4 jaar) voordat Zorg & Welzijn (zorg=welzijn?) de flexibiliteit en dynamiek in scholing en innovatie in het eigen domein kunnen verwerken. Dat zal de komende kabinetsperioden dus nog blijven wringen, met alle werkgelegenheids-vraagstukken van dien. In alle gevallen wordt de komende jaren het meest aanpassingsvermogen gevraagd van de klant. Die zullen we met recht nog jaren Patiënt kunnen noemen, mede omdat de derde partij in de Zorgdriehoek (de zorgverzekeraar) als risicomijder er belang bij heeft een informatieverschil voor de betalende (zorgkopende klant) én de betaalde (zorgverlenende marktpartijen) in stand te houden.
Straks als de begeleigingsvormen naar de WMO gaan dan komt er nog een hele grote klap onder de begeleiders Spw Sph…
Met de bezuinigingen van volgend jaar en de drie transities in 2015, zal het aantal werklozen nog veel schrikbarender toenemen. En niet alleen het aantal werklozen zal stijgen, maar het aantal overlastgevenden of verwaarloosde kinderen en volwassenen zal gestaag weeg gaan stijgen. Misschien een goed idee om een berekening te maken van de kosten van de uitkeringen van mensen in de zorg in 2015 en de andere financiele gevolgen eens in kaart te brengen?! De bezuinigingen door de ontslagen, zullen daardoor zeer relatief worden.
de pot van de luxueuze gezondheidszorg is op-dus ook het ‘cliëntjes kweken’
met hetgeen we nog aan reserves hebben moeten we in de noodzaak ervan investeren!
De komend jaren komen daar veel verpleegkundigen en paramedisch personeel bij wanneer zorgverzekeraars volhouden dictaten op te leggen en ziekenhuizen blijven confronteren met kortingspercentages van 10 à 15%.
En let op, over 5 à 10 jaar komt er in deze beroepsgroepen een groot te kort want de werklozen zullen effect hebben op de toestroom naar de verschillende opleidingen.
Wie zullen dat moeten oplossen? Juist niet de zorgverzekeraars.