Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkwijze bemoeizorgteams ook elders bruikbaar

Mark van Dorresteijn
De verstandelijkgehandicaptenzorg, jeugdzorg en reclassering kunnen leren van de manier waarop ACT- en FACT-teams in de ggz werken. Dat schrijft psychiater Remmers van Veldhuizen op de site van Zorgvisie.
Werkwijze bemoeizorgteams ook elders bruikbaar

Assertive Community Training (ACT) maakt school in de ggz. Het is een model voor bemoeizorg, waarbij multidisciplinaire teams gezamenlijk chronische patiënten met een zware psychiatrische ziekte begeleiden. Alle teamleden kennen en bezoeken alle cliënten. Varianten hierop zijn Functie Assertive Community Training (FACT)-teams, die ook lichtere patiënten begeleiden. Hulpverleners hebben een eigen groep patiënten, maar als ze informatie willen uitwisselen of hun patiënt tijdelijk meer zorg nodig heeft, springt het hele team bij.

Ria van der Heijdenprijs

Remmers van Veldhuizen, psychiater en directeur Zorgontwikkeling bij GGZ NHN, stond aan de wieg van deze werkwijze in Nederland. Hij kreeg daarvoor onlangs de Ria van der Heijdenprijs. Nu er bijna honderd (startende) FACT-teams zijn in Nederland, bepleit Van Veldhuizen een verbreiding van deze werkwijze buiten de ggz.

Drietrapswerkwijze

De zorg voor verstandelijk gehandicapten, de jeugdzorg en de reclassering kunnen volgens hem ook hun voordeel doen met wat hij noemt de drietrapswerkwijze: in principe individuele begeleiding, desgewenst informatieuitwisseling en bij crisis teamzorg. “Wanneer bij crises snel kan worden geschakeld, verhoogt dat de kwaliteit van de begeleiding en zorg aanzienlijk, terwijl de professional minder alleen staat en minder onder druk staat.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees meer:

Van Veldhuizens artikel: Drietrapswerkwijze in teams veelbelovend

Lees ook:

Iedereen bemoeit zich met de zorg

Ggz-medewerkers geven hun werk een voldoende

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.