Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetsvoorstel digitale cliëntenrechten waarschijnlijk door Eerste Kamer

De Eerste Kamer debatteerde afgelopen dinsdag over het wetsvoorstel van minister Schippers waarmee ze de rechten van burgers bij de digitale verwerking van hun medische gegevens beter wil waarborgen. De senatoren gingen niet unaniem akkoord met de nieuwe wet, zodat er volgende week dinsdag over gestemd zal worden. De coalitiepartijen en het CDA steunen het voorstel, bij kleinere partijen blijven twijfels bestaan, maar het voorstel lijkt het volgende week te gaan halen.
schippers.jpg

Met het wetsvoorstel wordt uitvoering gegeven aan een aantal moties van de Eerste- en Tweede Kamer met betrekking tot de elektronische uitwisseling van medische persoonsgegevens. De moties zijn onder andere voortgekomen uit de behandeling van het wetsvoorstel Elektronisch patientendossier. Dit voorstel is op 5 april 2011 door de Eerste Kamer verworpen. Het nieuwe voorstel schept aanvullende randvoorwaarden voor het eventuele gebruik van een elektronische uitwisselingssysteem door zorgaanbieders. Het voorstel schrijft het gebruik van elektronische uitwisselingssystemen niet voor.

Zorgen
In de vragen die de senatoren dinsdag in aan minister Schippers stelden, uitten vooral PVV, SP en Groen Links hun nog niet weggenomen zorgen over de noodzaak en de effecten van de wet. Ruard Ganzevoort (GroenLinks): ‘Voorzitter, mijn fractie heeft in deze afweging toenemende aarzeling bij dit wetsvoorstel. Wat begon met een goede intentie lijkt te zijn uitgemond in een betekenisloos voorstel.’ De critici vielen vooral over het feit dat Schippers twee onderdelen van de wet (het digitale burger recht op dossier inzage en het recht om gespecificeerd toestemming voor inzage te geven) niet onmiddellijk verplicht wil stellen, maar pas over drie jaar. Schippers hield de Kamer voor dat dit uitstel in breed overleg met alle betrokken partijen in de zorg tot stand was gekomen, omdat invoering nu technisch en organisatorisch onhaalbaar is. ‘Maar’, zo zei de minister herhaaldelijk, ‘Dit wetsvoorstel schept in ieder geval duidelijkheid waar je over drie jaar aan moet voldoen, en is direct een verbetering ten opzichte van de huidige situatie.’

Omgeving
Schippers brak ook een lans voor de noodzaak van een persoonlijke gezondheidsomgeving. Dit wetsvoorstel zou er mede voor moeten zorgen dat dergelijke omgevingen veilig kunnen worden ingericht. ‘Omdat mensen geen persoonlijke gezondheidsomgeving met hun medische dossier hebben, missen we veel dingen, de check van de patient zit er niet in. Die patiënt weet bijvoorbeeld zelf wel dat hij gestopt is met een geneesmiddel omdat hij er buikpijn van kreeg.’

Downloaden
Arda Gerkens (SP) zag ook een gevaar in het recht om je zorgdossier digitaal te kunnen downloaden. Volgens haar kunnen burgers eenvoudig in de verleiding komen om die eigen medische gegevens daarna te delen met apps of online toepassingen van grote spelers als Google of Philips. Volgens Gerkens leert de ervaring dat mensen nauwelijks acht slaan op de gebruikersvoorwaarden en gewoon op “ja, ik accepteer de voorwaarden” klikken, met alle privacygevaren van dien.

Dossier Persoonlijk Gezondheidsdossier
In een persoonlijk gezondheidsdossier (pgd) kunnen patiënten hun medische gegevens bekijken, bepalen met wie ze gegevens delen, aanvullende informatie aanleveren aan hun arts en een dagboek bijhouden van klachten. Vooralsnog zijn de medische gegevens voornamelijk in handen van de zorginstellingen, maar hier komt snel verandering in. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, artikelen en opinie over het pgd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.