Wetsvoorstel medezeggenschap aangenomen door Eerste Kamer

De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz2018) is op 21 mei zonder stemming aanvaard door de Eerste Kamer. De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) wordt nu verder uitgewerkt. De nieuwe wet gaat naar verwachting met ingang van 1 juli 2020 in. Dat meldt het Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg (NCZ).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De nieuwe Wmcz is een wijziging van de bestaande wet uit 1996. De nieuwe wet moet de medezeggenschap verbeteren door een aantal struikelblokken aan te pakken waar cliëntenraden in hun werk tegenaan lopen. Op een aantal punten is ook verandering van de cultuur noodzakelijk, zo stelt de NCZ. De cliëntenraad wordt met de nieuwe wet verplicht vroegtijdig betrokken bij besluitvorming. Ze krijgt instemmingsrecht en behoudt het enquêterecht. De directe inspraak van de cliënt wordt vergroot via enquêtes, focusgroepen en huiskamergesprekken.

Gelaagdheid

In het rapport “Gevarieerde medezeggenschap in zorginstellingen en bij zorgverzekeraars” schetst het iBMG (instituut Beleid & Management Gezondheidszorg) een

0
639

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.