Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wiegel: rollator in basispakket kost 15 miljoen

Het kost de zorgverzekeraars 15 miljoen euro aan uitvoeringskosten om alsnog de vergoedingen voor rollators en andere loopmiddelen in 2011 in het basispakket op te nemen. Zorgverzekeraars Nederland vraagt minister Schippers van VWS daarom om de communicatie naar verzekerden over deze wijziging door de overheid te laten verzorgen.
Wiegel: rollator in basispakket kost 15 miljoen

In een brief aan minister Schippers schrijft ZN-voorzitter Wiegel over de motie om loopmiddelen weer wel in het basispakket te houden: “Dit stelt zorgverzekeraars echter voor grote problemen op het gebied van uitvoering van de verzekering. Wij beschouwen deze besluitvorming in het huidige late stadium als bijzonder ongelukkig.”

Nieuwe polissen

Wiegel doelt hierbij onder meer op het feit dat op het moment dat de motie werd aangenomen, de nieuwe polissen al op de deurmat lagen bij alle verzekerden. Wettelijk hebben de zorgverzekeraars de plicht om verzekerden voor medio november een aanbod te doen voor de prolongatie van de zorgverzekering. Ook moeten de zorgverzekeraars de verzekerden op de hoogte te stellen wanneer er sprake is van een pakketwijziging, zoals die nu aan de orde is. In de polissen staat nu dat de rollator niet in het basispakket zit volgend jaar, maar door de recente beslissing van de Kamer is dat dus wel het geval. Afgezien van het inlichten van verzekerden moeten de zorgverzekeraars ook hun systemen aanpassen en hun medewerkers opnieuw instructie geven. Alleen al het informeren van de individuele verzekerden over de pakketwijziging kost de zorgverzekeraars naar verwachting 15 miljoen euro. Dit is de reden waarom ZN voorstelt dat de overheid de taak op zich neemt om de verzekerden in te lichten over de pakketwijziging en de impact daarvan op de zorgverzekering en aanvullende verzekering.

Incident

ZN benadrukt in de brief aan de minister dat deze kwestie illustreert waarom het zo belangrijk is dat zorgverzekeraars tijdig op de hoogte zijn van stelselwijzigingen. Tussen VWS en ZN is in een eerder stadium de afspraak gemaakt dat zorgverzekeraars vóór 1 juli van het jaar voorafgaande aan het nieuwe verzekeringsjaar weten waar ze aan toe zijn. Op die manier kunnen ze verzekerden een adequaat verzekeringsaanbod doen voor het komende verzekeringsjaar. In een brief schrijft minister Schippers op 19 november dat in dit geval de late wijziging te maken heeft met het aantreden van een nieuwe kabinet eind oktober. Wiegel schrijft hierover: “Wij nemen aan dat we ervan uit mogen gaan dat de onderhavige situatie als een incident moet worden beschouwd en dat ook de Kamer zich realiseert met welke uitvoeringsproblemen een te late besluitvorming over het verzekeringspakket gepaard gaat.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rollator

Nog geen dekking voor rollator in pakket

Rollator met rupsbanden rukt op

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 zijn weer gestart. Meer over de procedure..

1 REACTIE

  1. Als dan de topsalarissen afgeroomd worden kunnen daar die 15 miljoen mee betaald worden, maar misschien is dhr. Wiegel daar zelf niet zo blij mee en moeten de laagbetaalden maar zonder rollator doen. Stel dan een maximum inkomen in dat daarboven de mensen zelf zo`n ding kunnen kopen maar laat niet altijd de minder draagkrachtigen eronder lijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.