Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wikipedia belangrijkste online bron voor arts én patiënt

Mario Gibbels
Wikipedia is de belangrijkste online bron voor medische informatie voor zowel arts als patiënt. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de Europese zorgict markt.

Omdat in Europa, anders dan in de VS, veel verschillende talen worden gesproken, wordt er door Europeanen gebruik gemaakt van een veelvoud aan sites. Eén site dook echter overal weer op, Wikipedia. “Deze collectief bijgehouden site biedt up-to-date en lokale informatie die gebruikt wordt door zowel artsen als patiënten”, stellen de onderzoekers van Manhattan Research.

Doorverwijzen

Driekwart van de artsen gebruikt de site minimaal maandelijks, sommigen verwijzen ook hun patiënten door naar de online encyclopedie. Doordat patiënten zichzelf inlezen is de traditionele monoloog van de arts richting de patiënt veranderd in een echt gesprek.

Video’s

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft van de online artsen in West-Europe kijkt online video’s voor professionele doeleinden. Het gebruik van video’s is de laatste drie jaar gestaag gegroeid. Van 28 procent in 2006 tot 46 procent in 2009. Er wordt mer gebruik van gemaakt dan sms’en, bloggen, chatten en massage boards. Volgens de onderzoekers van Manhattan Research wijzen de cijfers uit dat online video’s een geaccepteerde manier zin geworden om artsen mee te bereiken. Het onderzoek is eind 2009 uitgevoerd in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In een white paper wordt door Manhattan Research de stand van zaken uit de doeken gedaan over het Europese eHealth landschap. Klik hier voor het white paper. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.