Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wim Groot: ziektekosten stijgen fors

Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot constateert dat mensen volgend jaar fors meer kwijt zijn aan ziektekosten.
Wim Groot: ziektekosten stijgen fors

Niet alleen stijgt de premie voor de basisverzekering gemiddeld met 30 euro, het verplichte eigen risico gaat 50 euro omhoog naar 220 euro. En dat terwijl de inkomens niet of nauwelijks stijgen. Voor de meeste mensen daalt de koopkracht. Groot denkt dat mensen kritischer zullen kijken naar hun aanvullende verzekering, onder het mom “waarvoor ben ik eigenlijk verzekerd en heb ik dat allemaal nodig?” Maar hij zei maandag niet te verwachten dat zij die massaal zullen opzeggen.

Selectieve zorginkoop

Voor de toekomst verwacht Groot dat zorgverzerkeraars steeds selectiever zullen contracteren, zoals Menzis nu al doet, en geen contracten meer zullen afsluiten met elk ziekenhuis. Mensen moeten daarom veel meer opletten of een zorgverzekeraar wel een contract heeft met de ziekenhuizen in hun buurt. Het gaat erom welk ziekenhuis het goedkoopst is, omdat de verzekeraars scherper moeten inkopen. Ook zullen zij veel meer contracten met gespecialiseerde ziekenhuizen afsluiten voor een bepaalde behandeling of operatie, zoals CZ al doet, aldus Groot. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Wim Groot: ‘Huisartsen zijn helemaal niet zielig’

Wim Groot: ‘Hoge zorgpremie is niet nodig’

AWBZ-serie Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink ‘SER-advies ondoordacht’

4 REACTIES

  1. Jammer dat de link ‘Wim Groot: hoge zorgpremie is niet nodig’, niet werkt. Want ik ben benieuwd waarom de broodetende profeet daar vroeger anders over dacht. Dus Elsevier, plaats geen links die niet werken, de e-mail brieven zijn al erg genoeg qua inhoud.

  2. Lees alle reacties
  3. de zorg is OOk duur door de dbc’s. daarin zijn activiteiten standaard opgenomen die evt. zouden kunnen plaatsvinden. en als dat niet gebeurt, wordt er dus zinloos geld uitbetaald. en het is niet zo dat er veel wordt gedaan wat niet wordt gehonoreerd. vandaar dat een bijensteek in het weekeinde bij hulp op de seh met enkele uren observatie 4300 kost. dat stond recent in de telegraaf, met de reactie van de zorgverzekeraar cz die het allemaal normaal vond. en zo zijn de laboratoriumartsen zeer veel in inkomen omhoog gegaan (en nog meer specialisten)zijn zo (ver) boven het norminkomen gestegen. en zo bezuinigen ziekenhuizen door de medisch specialisten te vragen geen verrichtingen te doen die wel in de dbc staan maar niet strikt noodzakelijk zijn.
    prima dus om de kosten aan de patient bekend te maken maar dan ook laten zien hoe de onderdelen in de dbc’s zijn samengesteld. hopenlijk komt er een forse druk van jan publiek die het allemaal betaald.

  4. Groot vertelt geen nieuws. De zorgkosten zijn onbeheersbaar omdat de sturingsmechanismen averechts werken. Marktwerking is geen sturingsmechanisme en zet je het wel in, dan is de varkenscyclus net zo goed van toepassing. Alle spelers gaan mee de mainstream in. Alle geledingen in de zorg aan de risicoproducten mijden. De cure, zeker de private ondernemingen hebben zich rijk gerekend in het B-segment en de ziekenhuizen werd opgedragen deze weg naar winst te volgen. De echt zieke patient ( leeftijd, meerdere lifestyle diseases)is een net zo risicovol product als de Amerikaanse hypotheken. De banken zijn “erin gestonken”. De Zorgbankiers volgen nu. Groot ziet dat niet.

  5. Ik ben dan wel onnozel, maar de nieuwswaarde van wat dhr. Groot te vertellen heeft is werkelijk nihil. Over open deuren gesproken. Heeft die man niets beters te doen, of gelden dit soort nietszeggende statements tegenwoordig als publicatie. Graag hoort de onnozele burger wat de meerwaarde is van dhr. Groot.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.