Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winstuitkering in thuiszorg ingeperkt

Uit de brief van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker die vandaag naar de Kamer is gegaan, blijkt dat in de hele zorgsector de invloed van aandeelhouders wordt ingeperkt. Dus ook de extramurale thuiszorg zal volgens Klink beperkt worden in het aantrekken van risicodragend kapitaal.

Klink en Bussemaker waarschuwen met name voor ‘cowboys’ in de thuiszorgbranche. Om de invloed van deze korte termijn investeerders in te perken, zullen nog maatregelen genomen worden, zo schrijft het duo. Het gaat dan om een aanscherping van eisen van goed bestuur en toezicht.

Coyboys in de thuiszorg

Voor de intramurale AWBZ-zorg is het verwerven van risicodragend kapitaal helemaal niet aan de orde in de brief. “Cliënten in intramurale instellingen zijn over het algemeen kwetsbaar en hebben een langdurige afhankelijkheidsrelaties tot de instelling waar zij verblijven. De intramurale AWBZ werkt, anders dan de ziekenhuissector, niet met vrije prijsvorming en er geldt een contracteerplicht. Bovendien heeft deze sector al te maken met een groot aantal veranderingen die de komende tijd worden ingevoerd”, aldus de bewindspersonen. Zij staan winstuitkering dus niet toe. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Plannen winstuitkering afgezwakt door PvdA

Maatschappelijke onderneming

Wetsvoorstel over winstuitkering naar de Kamer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.