Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winstwaarschuwing medische tak Phillips

Philips grijpt stevig in bij zijn medische divisie, waarvan de resultaten ook in het tweede kwartaal bleven tegenvallen. Topman Frans van Houten neemt zelf de leiding bij het onderdeel op zich, ten koste van divisiedirecteur Deborah DiSanzo, die het bedrijf verlaat. Dat meldde het elektronicaconcern dinsdag.
Winstwaarschuwing medische tak Phillips

Philips Healthcare, goed voor 40 procent van de totale omzet, laat al een aantal kwartalen op rij niet de gewenste groeicijfers zien. Dat komt deels doordat ziekenhuizen in met name de Verenigde Staten terughoudend zijn met de aankoop van dure scanapparatuur. Daarnaast spelen nadelige wisselkoerseffecten een rol, en de noodgedwongen tijdelijke sluiting van een fabriek in Cleveland, waar problemen in het productieproces waren ontdekt.

Niet snel genoeg

De top van de medische divisie ging volgens een woordvoerder van Philips evenwel niet vrijuit. Er werd te traag gereageerd op veranderingen in de markt. ‘Je ziet overal dat het huidige businessmodel van de zorg onder druk staat en zeker in Noord-Amerika worden al enorme veranderingen doorgevoerd. In dat verband moeten we de beste omstandigheden voor onszelf creëren en dat ging niet snel genoeg.’

Verwijderen managementlaag

Door een managementlaag te verwijderen en Healthcare direct te laten aansturen vanuit de bestuurskamer in Amsterdam, denkt Philips beter te kunnen inspelen op de veranderingen in de markt, aldus de zegsman. ‘Gezondheidszorg blijft een goede markt om in actief te zijn, met mooie kansen. Maar die kansen moet je wel grijpen’, stelde hij.

Resultaat

Het bedrijfsresultaat (ebita) van de medische tak valt in het tweede kwartaal met zo’n 220 miljoen euro tegen. Philips als geheel voldoet met een bedrijfsresultaat rond de 400 miljoen euro wel aan de verwachtingen in de markt, stelt het concern. De volledige en definitieve kwartaalcijfers worden op maandag 21 juli gepubliceerd.

Winstwaarschuwing

Philips verwacht dat de resultaten van Healthcare in de tweede helft van dit jaar verbeteren. Daarbij helpt mee dat in de loop van het derde kwartaal de productie in Cleveland wordt hervat. Beleggers reageerden instemmend op de ingreep. Ondanks de winstwaarschuwing voor Healthcare steeg het aandeel Philips dinsdagochtend op de beurs in Amsterdam ruim 1,5 procent. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.