Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wiskunde maakt doelmatiger zorg mogelijk’

Ziekenhuizen kunnen de zorg veel doelmatiger inrichten, als zij gebruikmaken van wiskundige voorspellingsmodellen en logistieke inzichten.
'Wiskunde maakt doelmatiger zorg mogelijk'

Hospitalen kunnen door beter van wiskunde gebruik te maken de wachttijd voor patiënten verminderen en is het minder vaak nodig operaties af te zeggen, stelt Mark van Houdenhoven, directeur van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, in zijn proefschrift Healthcare Logistics: the art of balance. Van Houdenhoven, die woensdag promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is eerder verantwoordelijk geweest voor de planning van operatiekamers en de intensieve zorg in het Erasmus Medisch Centrum in de Maasstad.

Voorspellen

De ziekenhuisdirecteur reikt onder meer een model aan waarmee ziekenhuizen het gebruik van operatiekamers beter kunnen voorspellen. Zo bepleit hij dat de instellingen een groot aantal operaties analyseren om vast te stellen hoe lang een operatie gemiddeld duurt en hoeveel tijd er dus gereserveerd moet worden. Daardoor zullen de operatiekamers beter worden benut, wat de kosten van de gezondheidszorg kan terugbrengen.

Samenwerking

Van Houdenhoven breekt een lans voor samenwerking tussen specialisten, managers en ingenieurs om logistieke processen in de zorg te stroomlijnen. Goede samenwerking kan leiden tot een betere planning van operaties, maar ook tot een betere regionale afstemming van de capaciteit voor intensieve zorg en een betere beschikbaarheid van bedden en operatiekamers in de nacht.

Realistisch ijkpunt

De promovendus keert zich tegen de idee dat alle bedden en operatiekamers steeds bezet moeten zijn. Dat is alleen mogelijk als ziekenhuizen de ingewikkelde of spoedeisende hulp afstoten, hetgeen maatschappelijk ongewenst is. Het is beter met een realistisch ijkpunt te werken, aldus de directeur van het ziekenhuis in Gorinchem.

Merites

In het Erasmus Medisch Centrum was Van Houdenhoven betrokken bij het zogeheten ‘Gegarandeerd OK’-project. Door het project steeg de bezettingsgraad van de operatiekamers van 81 naar 87 procent. Daarnaast kon het aantal overwerkuren van het personeel van de operatiekamers met de helft worden teruggebracht. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.