Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wouter Bos uitgeroepen tot invloedrijkste zorgman van het jaar

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Wouter Bos, bestuursvoorzitter van VUmc is dit jaar uitgeroepen tot de invloedrijkste netwerker in de zorgsector. Bos voert hiermee de tiende editie van de netwerklijst Skipr 99 aan.

Jarenlang bestond de top in de lijst uit zorgverzekeraars en beleidsadviseurs. Wouter Bos is de eerste zorgbestuurder die is uitgeroepen tot de invloedrijkste netwerker.

EMA

Bos dankt zijn nummer 1-positie aan de resultaten die hij heeft geboekt. Zo is hij een van de drijvende krachten achter de fusie tussen het VUmc en AMC. De beoogde samenwerking, die in 2018 bestuurlijk vormgegeven moet worden, levert 1,6 miljard euro omzet, een half miljoen patiënten en vijftienduizend medewerkers op. Hiermee wordt de combinatie veruit de grootste zorgaanbieder van Nederland.

De bestuursvoorzitter slaagde er dit najaar ook in om als officieuze ambassadeur en lobbyist het Europese Medicijn Agentschap (EMA) naar Nederland te halen. De beoogde vestigingslocatie van de EMA aan de Zuidas beklinkt de fusie tussen de Amsterdamse ziekenhuizen des te meer.

Pauline Meurs

Bos volgt Pauline Meurs, voorzitter van de RVS, op. Zij voerde twee jaar lang de Skipr 99 aan en is nu goed voor de tweede plaats. CZ-topman Wim van der Meeren schuift van de tweede naar derde plek.

Prominente oud-politici

Hugo Borst wist ook een plek in de top te bemachtigen (positie 58). Borst dankt de positie aan zijn publicitaire inspanningen over het beleid van de ouderenzorg. Opvallend in de lijst zijn ook enkele prominente oud-politici. Na de kabinetsformatie hebben verschillende politieke zwaargewichten een carrièreswitch naar de zorgsector gemaakt. Zo is oud-minister Henk Kamp (positie 65) voorzitter van ActiZ en voorzitter van de raad van toezicht bij ZGT geworden. Voormalig staatssecretaris Van Rijn (positie 47) is sinds december bestuursvoorzitter van de Reinier Haga Groep.

Afscheid

Enkele bekende namen moesten plaatsmaken voor nieuwe namen in de Skipr 99. Zo staan onder anderen Cathy van Beek, Radboudumc-bestuurder, Margot van der Starre, NVZ-directeur en Guus van Montfort, ActiZ-voorman, niet langer op de lijst.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.