Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zaak Stop Rom en SBG voor de rechter

Redacteur Zorgvisie
De zaak die de stichting Stop Benchmark Rom aanspant tegen de Stichting Benchmark GGZ (SBG) komt in juli voor de rechter. Dat heeft Stop Benchmark Rom bekendgemaakt.
hamer.rechter.istock.jpg
Foto: iStock

De rechtszaak draait om de gegevensverwerking van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. Daar ontstond eerder dit jaar ophef over, nadat de Algemene Rekenkamer in een rapport kritisch was over de kwaliteitsmeting in de ggz. Stop Benchmark Rom, een initiatief van psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen, startten een petitie om Rom niet langer als benchmark te gebruiken. Toen minister Schippers in een brief schreef dat er meer onderzoek nodig is naar het gebruik van Rom, riep GGZ Nederland haar leden in maart op om geen Rom-gegevens meer aan te leveren bij de SBG.

Voor de rechter
Stop Benchmark Rom daagt de SBG nu voor de rechter, omdat de stichting volgens hen de patiëntgegevens in strijd met de wet verwerkt. Volgens de SBG zijn de Rom-data die worden aangeleverd geen persoonsgegevens, waardoor de Wet bescherming persoonsgegevens daarover niet van toepassing is. ‘Dit zou het geval zijn omdat de gegevens gepseudonimiseerd worden aangeleverd’, schrijft Stop Benchmark Rom in een persbericht. Dat betekent dat er geen gegevens in de data staan die zijn terug te leiden tot een specifieke patiënt. ‘Wat SBG hier echter allereerst over het hoofd ziet is dat er voldoende andere – zogenaamd indirect identificerende – gegevens worden ontvangen door SBG. Met deze gegevens kunnen patiënten ook worden geïdentificeerd.’

Aanlevering bij SBG
Op dit moment worden de persoonsgegevens dubbel gepseudonimiseerd, maar de Autoriteit Persoonsgegevens verklaarde onlangs dat dit niet genoeg is. De enige wettelijke grondslag die er nu is voor de verwerking van de gegevens is het toestemmingsvereiste, waarbij een patiënt expliciet om toestemming wordt gevraagd voor het aanleveren van de gegevens. Stop Benchmark Rom schrijft dat patiënten de SBG nooit uitdrukkelijke toestemming hebben gegeven om dit te doen. ‘Maar zelfs al zou een patiënt toestemming hebben verleend – wat niet het geval is – dan is de verwerking van de patiëntgegevens nog steeds in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.’ Dat komt volgens Stop Benchmark Rom doordat de verwerking niet bijdraagt aan het doel ervan: het benchmarken van de behandelresultaten van een patiënt. Daarnaast zijn er volgens de groep andere methoden om behandelresultaten te vergelijken die veel minder belastend zijn voor de privacy van patiënten. In de rechtszaak moet worden uitgezocht of de verwerking van persoonsgegevens in de ggz inderdaad in strijd is met de wet.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.